Han kom til Georgia mandag.

– Vi hørte uttalelser om at russiske soldater som gikk inn i Abkhasia for et par måneder siden for å reparere jernbanen, var der på et humanitært oppdrag, sa Bryza, som er statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet.

– Nå vet vi sannheten. Disse styrkene var der for å gjenoppbygge jernbanen slik at ammunisjon og andre militære leveranser kunne fraktes for å bistå en russisk invasjon, tilføyde han.

Gori-forvirring

Georgiske styrker trekkes nå tilbake til hovedstaden Tbilisi. Det er kommet meldinger om at russerne har tatt den georgiske byen Gori.

– De har tatt byen Gori, sier sekretæren i Georgias sikkerhetsråd Kakha Lomaia til nyhetsbyrået Reuters på telefon.

Men en Reuters-reporter kunne ikke bekrefte opplysningen.

– Vi kjører gjennom byen akkurat nå, og det er ingen tegn til soldater eller militære kjøretøyer. Byen er fullstendig forlatt.

Gori ligger bare 60 kilometer fra Tbilisi.

– Vi fikk svært pålitelige opplysninger om at russerne hadde bestemt seg for å gå mot Gori, sa Kakha Lomaia tidligere.

G7 støtter Georgia G7-landene har krevd våpenhvile i konflikten etter en telefonkonferanse mandag, opplyser en representant for USAs utenriksdepartement. G7-landene består av USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada.

Ministrene gjentar i uttalelsen sin støtte til Georgias territoriale integritet og støtter de internasjonale meglingsforsøkene ledet av Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og hans finske kollega Alexander Stubb.

Også Finlands president Tarja Halonen oppfordret mandag Russland til å stoppe sin militære aksjon i Sør-Ossetia.


Les også:Godta våpenhvile nå |

– Georgiske angrep på Tskhinvali |

Russland sender flere soldater til Abkhasia |

– Russland ønsker å ta hele Georgia |

FN bekrefter flyangrep |

Tolv nordmenn i Georgia |

Norges Røde Kors sender feltsykehus |

Norge aktivt med for å finne en løsning

40.000 fordrevet

Om lag 40.000 mennesker har måttet flykte fra sine hjem som følge av krigshandlingene, mener Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Russland har tidligere anslått at 30.000 mennesker har flyktet fra utbryterregionen Sør-Ossetia til Russland, og dette anslaget ser ut til å stemme, sier Maia Kardava, som er talskvinne for ICRC. I tillegg er anslagsvis 10.000 mennesker internt fordrevet i Georgia, sier Kardava.

Ifølge russiske myndigheter er 2000 mennesker drept i Sør-Ossetia som følge av krigshandlingene. I Georgia blir det meldt om mellom 92 og 150 drepte mennesker.

FORTSATTE I NATT: Russiske bakkestyrker var søndag i Dzjava i Sør-Ossetia. Natt til mandag fortsatte de russiske bombeangrepene i Georgia, ifølge georgiske myndigheter.
STRINGER/RUSSIA