Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot Nils Steinar Larsen (48) etter drapet på Kay Ivar Sommerschild (25).

25-åringen ble skutt og drept i Lyderhornslien natt til mandag 18. oktober i fjor. Drapet skjedde da Sommerschild og hans kjæreste forsøkte å hjelpe kjærestens mor, som tidligere hadde vært samboer med den drapstiltalte 48-åringen.

I tillegg til forsettlig drap på Sommerschild, er Larsen også tiltalt for forsøk på overlag drap på sin eks-samboer (44), og forsøk på forsettlig drap på hennes datter (25).

- Overveielser og rekognosering

Statsadvokaten mener Larsen hadde til hensikt å drepe eks-samboeren, da han kom til leilighetskomplekset rundt midnatt.

- Etter forutgående overveielser, anskaffelse av pistol og rekognosering på stedet, oppsøkte han NN (eks-samboeren) med en ladd pistol som han rettet mot henne for å drepe henne, heter det i tiltalen, som er tatt ut på ordre fra Riksadvokaten.

Drapsforsøket ble imidlertid avbrutt da 44-åringens datter og Sommerschild kom til stedet, mener statsadvokaten.

Larsen nekter for at han hadde planer om å drepe 44-åringen.

- Han har hele tiden stått fast på at han overhodet ikke var der for å ta livet av henne. Han kom kun for å snakke med henne, og hadde med seg pistolen for å true henne til å prate med ham, sier drosjesjåførens forsvarer, advokat Eirik Nåmdal.

- Uhell

I avhør har Larsen forklart at skuddet som drepte Sommerschild gikk av ved et uhell. Ifølge 48-åringen ble han angrepet og slått seks til åtte ganger i bakhodet med en hammer mens han sloss med Sommerschild. Skuddet skal ifølge den tiltaltes forklaring ha gått av etter at han slo drapsofferet i hodet med pistolen.

- Men han synes selvfølgelig utfallet dette fikk er dypt tragisk, sier Nåmdal.

Larsen er også tiltalt for drapsforsøk på eks-samboerens datter, etter at han skal ha rettet pistolen mot henne og trukket av gjentatte ganger. Ett skudd skal ha blitt avfyrt, men skal ha bommet fordi Sommerschild dro Larsen i armen. Deretter skal pistolen ha vært tom for ammunisjon.

Også dette benekter 48-åringen.

- Han har bare fått med seg at det gikk av ett skudd, men benekter ikke at det kan ha gått av ett til under det samme basketaket uten at han fikk det med seg. Men at han da skal ha siktet på 25-åringen eller hatt noen tanker i den retning, er han sterkt uenig i, sier forsvarer Nåmdal.

- Truet søsteren

Før drapet skal Larsen ha reist fra Drammen, etter at han noen uker tidligere ulovlig skal ha kjøpt inn pistolen. Han skal ikke ha visst nøyaktig hvilken leilighet eks-samboeren bodde i, og skal derfor ha oppsøkt kvinnens søster. Med pistolen og et elektrosjokkvåpen, skal han ha truet henne til å vise vei til søsterens hjem.

Da Larsen sto utenfor døren, var 44-åringen i en telefonsamtale med en venn fra Østlandet, har datteren hennes tidligere fortalt til BT. 48-åringen skal ha slått telefonen ut av hendene hennes, slik at samtalen ble brutt.

I denne situasjonen skal kvinnens søster ha klart å rømme. 44-åringen har forklart at også hun løp vekk, men at hun ble innhentet av Larsen og truet tilbake til leiligheten med en pistol rettet mot seg. Vennen fra Østlandet ringte tilbake. 44-åringen har forklart at hun fikk lov å ta telefonen, men at hun ble truet til å si at alt var bra.

Vennen fattet likevel mistanke, og ringte 44-åringens datter, som sammen med Sommerschild kastet seg i bilen og kjørte til morens leilighet.

Brøt besøksforbud

I tillegg til drap og drapsforsøk, er Larsen tiltalt for frihetsberøvelse og drapstrusler mot eks-samboeren og hennes søster. Han er også tiltalt for å ha slått eks-samboeren flere ganger i hodet med pistolen

Han er også tiltalt for vold og flere tilfeller av trusler mot eks-samboeren ved tidligere anledninger, og for vold mot et av hennes barn. Etter at kvinnen anmeldte ham for vold, fikk han i fjor sommer besøksforbud, som han skal ha brutt gjentatte ganger i månedene frem til drapet.