Avisen The Guardian skriver at den prominente politikeren i Kinas politbyrå på et tidspunkt forut for desember i fjor «skal ha oppdaget at Google som verdensomspennende nettside ikke var sensurert i landet, siden han fant mengder av kritikk rettet mot ham selv». Det er USAs chargé d'affaires Dan Piccuta som er kilden til denne informasjonen som nå er lekket gjennom Wikileaks, skriver aftenposten.no.

Kort tid etter skal, ifølge de lekkede dokumentene, kinesiske myndigheter ha beordret Kinas tre store telecomselskaper til å bryte alle forretningsforbindelser med Google.

Denne ene handlingen var gnisten som utløste et så stort angrep på Google at selskapet i januar i år forlot et marked der det så for seg et potensial på 400 millioner nettbrukere.

— 100 % politisk motivert

Det er første gang det offentliggjøres informasjon som underbygger de massive anklagene om at angrepet på Google kom fra høytstående politisk hold i Kina.

Politikeren skal ha samarbeidet med et annet medlem av politbyrået i Kina i et forsøk på å tvinge Google til å fjerne en lenke fra sin kinesiskspråklige søkemotor til den usensurerte engelskspråklige versjonen.

Angrepet på Google var «100 prosent politisk motivert» og hadde «ingenting å gjøre med å fjerne Google som konkurrent til kinesiske søkemotorer», ifølge dokumentene.

Selskapet flyttet seg til Hongkong hvor det kunne kjøre en usensurert versjon av nett-tjenesten sin på engelsk og kinesisk.

Koordinert datasabotasje

Angrepet mot Google skal ha vært en del av en koordinert datasabotasje utført blant annet av private sikkerhetseksperter og hackere rekruttert av kinesiske myndigheter.

Deltakerne i kampanjen skal ha gjennomført datainnbrudd mot statlige, amerikanske datamaskiner samt mot vestlige allierte siden 2002, heter det i lekket informasjon gjengitt av New York Times i slutten av november.

I november avslørte amerikanske medier at Kongressen i USA at kinesiske servere hadde kapret 15 prosent av verdens internettrafikk en dag i april.

Store mengder offentlig informasjon ble da omdirigert til Kina.