Det er på det rene at paven nå svever mellom liv og død.

Han skal i formiddag være til og fra bevissthet.

— Vi kan ikke snakke om et koma. Av og til hviler han med øynene lukket, sa pressetalsmann Juaquin Navarra-Valls i Vatikanet på en pressekonferanse ved 11.30-tiden i formiddag.

Navarra-Valls fortalte at paven usammenhengende hadde forsøkt å si noe til mengdene av sørgende på Petersplassen.

— «Dere har kommet til meg. Og for det takker jeg dere». Slik tolket vi essensen i de noe usammenhengende ordene, sa Navarra-Valls.

Vatikanet kommer tilbake med en pressebriefing i ettermiddag.

- Stabil

— Tilstanden for pave Johannes Paul II er kritisk, men stabil. Han har ikke mistet bevisstheten, opplyste fader Konrad Hejmo, en nær venn av paven.

Vatikanet opplyste lørdag morgen at de ville holde en pressekonferanse i Roma om pavens helsetilstand klokken 11.30.

Katolikker over hele verden våker og ber for pave Johannes Paul II. Flere ubekreftede meldinger om at han allerede er død, er avvist fra Vatikanet.

De aller fleste innser nå uansett at Johannes Paul II's lange gjerning som pave ubønnhørlig går mot slutten.

- Kan se Herren

Paven kan allerede «se og berøre Herren», sa kardinal Camillo Ruini under en messe fredag kveld.

— I kveld eller i natt åpner Kristus døren for Paven, sa presten Angelo Comastri til de fremmøte på Petersplassen, som fredag kveld samlet seg for å be og vente på nytt om pavens tilstand.

Overhodet for verdens 1,1 milliarder katolikker fikk allerede torsdag den siste olje Det strømmet stadig flere mennesker til plassen utover kvelden. Ved midnatt var det rundt 70.000 på plassen, anslo politiet.

I de tidlige morgentimene lørdag var det fremdeles flere hundre våkende igjen på plassen. Døende

Noen av dem trodde kanskje på mirakler, men den siste bulletinen fra Vatikanet fredag kveld feide all tvil til side: Pave Johannes Paul II var døende, det var bare et spørsmål om tid. Han puster dårlig, blodtrykket er lavt, og har problemer både med hjertet og nyrene, opplyste Vatikanet.

De mange tusen på Petersplassen tente lys og ba mens de kikket opp mot de lukkete gardinene i vinduet til pavens leilighet.

Åpne kirker

Også i resten av den katolske verden samlet troende seg i bønn.

I pavens fødeby Wadowice i Polen var kirkene åpne natt til lørdag. Både gamle og unge kom sammen i kirkene, kanskje for å be om et mirakel i siste øyeblikk.

I Brasil, verdens mest folkerike katolske land, oppfordret erkebiskop Claudio Hummes i Süao Paulo alle landets 125 millioner katolikker om å be for Johannes Paul II. Kardinal Hummes er en mulig etterfølger som pave.

Også i andre latinamerikanske land, og i USA, ble det holdt en rekke messer for paven.

Til Roma

Erkebiskop Roger Mahoney i Los Angeles og hans kollega i Mexico by, Norberto Rivera, var de første oversjøiske kardinalene som kunngjorde at de ville reise til Roma for å være hos paven i hans siste timer.

— Målet er å være hos paven i den tiden som er igjen av hans liv, og delta i de begivenheter som følger etterpå, sa Rivera.

Kardinalene skal delta i konklaven - det lukkete møtet - som skal velge pave Johannes Paul II's etterfølger.

Halvparten av verdens katolikker bor i Latin-Amerika. Det har styrket spekulasjonene om at den neste paven bør komme fra dette kontinentet.

El Salvador i Mellom-Amerika skulle lørdag markere 25-årsdagen for drapet på erkebiskop Oscar Romero, som ble drept av høyreorienterte dødsskvadroner.

— Under minnemarkeringene for Romeros martyrium, vil vi også be for vår kjære pave, sier biskop Rodrigo Cabrera til AFP.

TÅRER FOR PAVEN: Katolikker over hele verden sørget i går kveld og i natt over den døende paven.
REUTERS