Treholt har kjent Papandreou siden den greske statsministeren var student i Stockholm på 1970-tallet og tror enkelte undervurderer hans evner til å manøvrere i opprørt farvann.

— Papandreou ville ikke ha vært en Papandreou om han ikke spilte poker til det siste, skriver Treholt i et innlegg i Dagsavisen.

Familiedynastiet Papandreou har styrt Hellas i store deler av etterkrigstiden, og Giorgos var utenriksminister og sterkt delaktig da landet ble manøvrert inn i eurosonen.

Nå har han havnet i et umulig krysspress mellom mektige, europeiske ledere og sitt eget folk som vil være herrer i eget hus.

Med sitt forslag om å holde folkeavstemning om EUs redningspakke har han høstet kritikk fra alle hold, men Treholt tror at det hele var ledd i et strategisk spill.

— De siste årene har han ikke fått noen hjelp av en konservativ opposisjon som har funnet det mest behagelig å sitte på gjerdet. Kravet om folkeavstemning synes nå å ha tvunget opposisjonslederen Antonis Samaras til å godta de harde realiteter, mener han.

Dersom Papandreou-regjeringen skulle falle og bli erstattet av en samlingsregjering, vil ikke dette nødvendigvis være Papandreou imot, mener Treholt.

— De konservative synes nå klare til å godta redningspakken, vel vitende om at det er Hellas' framtid i Europa som står på spill. Det åpner for en samlingsregjering som både Papandreou og sterke kretser i EU lenge har ivret for, skriver han.

Om det vil være plass for Papandreou i en slik regjering, er Treholt derimot usikker på.

HASTER INN: Statsminister Papandreou på vei inn til krisemøtet torsdag.
SXANPIX