FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte søndag flomofre i Punjab-provinsen og oppfordret innstendig verdenssamfunnet til å trappe opp nødhjelpsinnsatsen.

Nawaz Sharif er uenig og sier i et intervju med den britiske avisa The Daily Telegraph at det er på høy tid at pakistanske myndigheter selv tar ansvaret for egne innbyggeres ve og vel.

Sharif har fremmet en rekke forslag til budsjettkutt for å skaffe de nødvendige midler til nødhjelp og gjenoppbygging av boliger og infrastruktur.

— Dersom regjeringen er enig, kan vi skaffe til veie rundt 3 milliarder dollar (18,6 milliarder kroner), mener Sharif.

Et stort antall landsbyer står under vann i provinsene Punjab, Sindh, Punjab og Khyber-Pakhtunkhwa og 1.600 mennesker er hittil meldt omkommet i storflommen.

Bruer og veier er vasket bort, jordbruket er hardt rammet og seks millioner mennesker har ifølge FN akutt behov for mat, vann, medisiner og tak over hodet.

Hjelpearbeidere frykter epidemier og statsminister Yousuf Raza Gilani har bedt omverdenen om milliarder av dollar til gjenoppbyggingen.

Da Pakistan i 2005 ble rammet av et jordskjelv som kostet 80.000 mennesker livet, strømmet det inn hele 34 milliarder kroner fra omverdenen. Nå er enda flere mennesker i akutt nød, men viljen til å gi mye mindre.

Mange, både hjelpeorganisasjoner og pakistanere tviler på om hjelpen virkelig vil nå dem som trenger den, mener Sharif.