Bergens Tidende møtte Fredrik Græsvik (37) på Kastrup flyplass i går kveld. Han var da på vei til Bangkok-flyet med avgang klokken 22.45. Med seg hadde han kameramann Frode Hoff (35) fra Bergen.

— Vi bestemte oss for å øke vår tilstedeværelse tirsdag formiddag, da det ble klart at tallet på 13 eller 15 omkomne nordmenn viste seg å bli mange ganger så høyt, forklarer Græsvik, som vil ha rollen som reportasjeleder for de utsendte TV 2-medarbeiderne i Thailand.

I de første timene og dagene etter katastrofen var det TV 2-medarbeider Bent Skjærstad som rapporterte fra felten. Han var tilfeldigvis på ferie i området da kjempebølgene traff området. Nå er til sammen 11 TV 2-medarbeidere på vei eller på plass i Bangkok og turiststedene langs kysten.

— Det som er så spesielt med denne katastrofen er at så mange nordmenn er involvert og berørt på en eller måte. Det er nesten slik at alle kjenner noen som er rammet. Det er ingen tvil om at dette vil dominere sendingene våre i lang tid fremover, sier Græsvik.

Han hadde opprinnelig planer om å reise til Israel og de palestinske områdene i neste uke, for å dekke det palestinske valget. De planene er foreløpig satt på hold. Andre TV 2-medarbeidere ble omdirigert fra Kiev, mens flere reiste fra Oslo og Bergen i går kveld.

— Alle de som nå sendes nedover er reportere og medarbeidere som har jobbet i katastrofeområder tidligere, sier Græsvik, som selv har 11 års fartstid i TV 2s nyhetsavdeling.

Kameramann Frode Hoff fra Bergen har også vært i gamet lenge. I fjor på denne tiden dekket han jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran.

— Mentalt er det Bam-katastrofen jeg forberede meg på når jeg reiser nedover nå. Det høres kanskje rart ut, men slike katastrofer blir så uvirkelig at jeg klarer å fokusere på den jobben jeg er satt til å gjøre, sier Hoff, som også var i felten under krigen i Afghanistan og den siste Gulf-krigen. Da oppholdt han seg i Kuwait.

— Vi har fått utrolige mengder med tips og bilder og videofilmer fra folk som har vært i området når kjempebølgene kom inn. Vår viktigste oppgave er å behandle alt dette materialet journalistisk, og videreformidle dette til våre seere, sier Græsvik.

Nyhetsanker Siri Lill Mannes er også på vei til Phuket. Fra torsdag vil hun lede nyhetssendingene fra katastrofeområdet.

— Vi har med oss egne satelittsendere nedover, slik at vi skal være fullt operative ute i felten, forklarer Græsvik.

MANNSSTERKE: Fredrik Græsvik og kameramann Frode Hoff (35) fra Bergen på vei til Thailand. <br/> FOTO: HÅVARD BJELLAND