Bush ga henne beskjed om å avstå etter at Israels statsminister Ehud Olmert ringte ham for å kreve at USA ikke stemte for resolusjonen om en våpenhvile som ble vedtatt med 14 stemmer i FNs sikkerhetsråd torsdag. Bare USA avsto.

Det er statsminister Olmert som mandag selv fortalte hvordan han hadde ringt til USA for å få dem til å avstå fra å stemme for resolusjonen.

Les om konfliktens bakgrunn: «Et løfte fra Gud»

Forlangte Bush på tråden – Jeg sa: Få president Bush til telefonen. Da de sa han var midt i en tale i Philadelphia, sa jeg: Det gir jeg blaffen i. Jeg må snakke med ham nå. Han avbrøt talen og snakket med meg, sa Olmert i en tale i Ashkelon.

Han gjorde det klart overfor Bush at USA ikke burde stemme for resolusjonen, og presidenten ringte deretter til utenriksministeren og ba henne ikke stemme for den.

– Hun ble stilt i forlegenhet. Hun forberedte og la til rette for resolusjonen, og til slutt stemte hun ikke for den, sa Olmert.

Les også: Disse styrer krigen

Avviser versjonen En talsmann for Bush-administrasjonen avviste Olmerts versjon og sa at det ikke er Israel som bestemmer USAs politikk.

Den palestinske utenriksministeren Riad Malki sa han var overrasket over at USA avsto.

– Vi ble fortalt at USA ville stemme for resolusjonen, sier han.

Men da Rice etter en 45 minutter lang forsinkelse kom inn i møtesalen, informerte hun den saudiarabiske utenriksministeren at hun beklaget, men at hun ville avstå. Hun ville senere gjøre det klart at USA likevel støttet resolusjonen.

– Hva slags press hun ble utsatt for og av hvem, det er noe vi kanskje får vite senere, sa Malki.

Avstemningen ble utsatt i 45 minutter fordi man måtte vente på Rice.

Israel mente at resolusjonen ikke hadde noe for seg fordi den ikke ga garantier for Israels sikkerhet.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

MIKE SEGAR/REUTERS
REUTERS