Han ber også det internasjonale samfunnet om ikke å blande seg inn i ukrainsk politikk.

Kutsjma sammenligner dagens situasjon i landet med borgerkrigen i 1917 etter bolsjevikenes revolusjon.

— Dette kan også bli en realitet i dag, sier Kutsjma.

Flere politiske ledere har nektet å anerkjenne valgresultatet i Ukraina, men den avtroppende presidenten ber det internasjonale samfunnet om ikke å blande seg inn.

— Vi hører anmodningene fra våre strategiske allierte om å granske valgresultatet, sier han.

Generalstreik

Viktor Jusjtsjenko oppfordrer til generalstreik i Ukraina etter at motstanderen onsdag ble utropt til valgvinner. Opposisjonen truer med å blokkere veier, jernbanestrekninger og flyplasser.

Med alle stemmene opptelt har statsminister Viktor Janukovitsj vunnet med 49,46 prosent av stemmene, opplyste valgkommisjonens leder, Serhij Kivalov, onsdag kveld. Jusjtsjenko fikk 46,61 prosent av stemmene, om lag en million mindre enn Janukovitsj.

Opposisjonslederen nekter å godta resultatet. Mens mange tusen tilhengere for tredje dag på rad samlet seg på Kievs største torg, oppfordret han til landsomfattende politisk streik. Opposisjonslederen ønsker å stanse all transport og stenge fabrikker og skoler. Han er imidlertid villig til å godta et omvalg, og sier dette kan løse krisen. Opposisjonen i Ukraina går nå til landets høyesterett for å be om at valgresultatet blir annullert.

Inviterte til samtaler

Avtroppende president Leonid Kutsjma ber partene om å møte ved forhandlingsbordet. Janukovitsj inviterte onsdag kveld Jusjtsjenko til samtaler, men opposisjonslederen har så langt ikke vært villig til å forhandle.

Viktor Janukovitsj understreket før valgkommisjonens erklæring at det endelige resultatet må være legitimt, for å unngå voldshandlinger.

— Ingen maktposisjon, uansett hvor viktig, er verdt ett eneste menneskeliv, sa han.

Imens holder demonstrantene stand mot snøværet i hovedstaden Kiev. Flere hundre tusen mennesker har helt siden søndag demonstrert mot omfattende valgfusk i forbindelse med presidentvalget.

Viktor Jusjtsjenko beskylder regjeringen for å planlegge å bruke makt mot massedemonstrasjonene, og oppfordrer politi og soldater til å nekte å bruke vold mot sine landsmenn.

Får støtte

Jusjtsjenkos tilhengere hevder regjeringen stjal valget. De får støtte av vestlige valgobservatører og regjeringer. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) krever at Ukrainas valgkommisjon samarbeider fullt ut og offentliggjør alle opplysninger om presidentvalget.

— Jeg ser ingen grunn til å betvile hva observatørene fra OSSE har sagt. Og det var at massivt valgfusk fant sted i Ukraina, sier Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder.

— USA anerkjenner heller ikke resultatet i presidentvalget i Ukraina som lovlig, sier utenriksminister Colin Powell. Han ber ukrainske myndigheter om umiddelbart å foreta seg noe etter at Janukovitsj ble erklært som vinner.

Dersom Ukraina ikke foretar en ny gjennomgang av valget, vil det få konsekvenser for forholdet til EU, advarer EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

Advarer mot vold

EUs utenrikssjef Javier Solana advarer mot faren for voldsbruk i Ukraina, men det har til nå ikke kommet til voldelige sammenstøt mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene.

Ukrainas forsvarsminister gikk onsdag ut med en erklæring som slo fast at valget i Ukraina var lovlig.

— Valget dere deltok i, skjedde i samsvar med loven, uten noen lovbrudd, heter det i uttalelsen fra forsvarsminister Oleksandr Kuzmuk. Han ber folk forholde seg rolig, men sier at det ikke vil bli troppebevegelser i forbindelse med valguroen.

BEGGE FOTO: REUTERS