VÅR UTSENDTE MEDARBEIDER

Rangoons landemerke, Shwedagon-pagoden, er igjen åpnet for publikum. Kanskje har det aldri vært noe bedre tidspunkt for å besøke den enorme gullforgylte pagoden.

For borte er de enorme hordene av turister, vi har følelsen av å ha hele det spektakulære tempelet for oss selv.

Borte er også alle munkene.

De er erstattet med soldater som vokter alle innganger. Ved blokkene der munkene vanligvis bor, ser vi soldater ligge henslengt. Noen har akkurat tatt seg et bad, andre forbereder middag.

En eldre mann kommer bort til oss, han vil gjerne guide oss gjennom tempelet. Vi spør hvor alle munkene er blitt av?

— De er alle arresterte. Det har vært en fryktelig uke, sier han.

Overgrepene fortsetter

Åpningen av Shwedagon er muligens første tegn på at regimet i Burma forsøker å bringe situasjonen tilbake til det som i Burma oppfattes som normalt.

Det var også noe færre militære og politi å se i gatene mandag.

Det neste regimet kanskje bør gjøre, er å åpne hovedsykehuset i byen. Mange av de skadede demonstrantene og munkene ble fraktet hit, men BTs forsøk på å legge seg inn her for å undersøke forholdene nærmere, endte allerede ved inngangen til sykehuset.

Et titall soldater på innsiden ble plutselig veldig opptatt, før en jernport ble slått hardt igjen foran oss.

Om forholdene på overflaten ser noe bedre ut på dagtid, er det som foregår etter at portforbudet trer i kraft etter klokken 21 et annet spørsmål.

En vestlig kilde i diplomatiet sier til BT at klostre fortsatt blir angrepet hver eneste natt, munker blir banket opp og arrestert. Hele kvartaler blir gjennomsøkt på jakt etter aktivister.

— Historien er ikke lenger det som skjer på dagtid, historien er alle overgrepene som skjer om natten, sier kilden.

Det er imidlertid nærmest umulig å dokumentere dette. Å bevege seg ute etter at portforbudet er trådt i kraft er livsfarlig, samtidig er regimet svært dyktige til å fjerne alle spor etter aksjonene sine.

Leter etter slektninger

Viktigere er det i følge en sentral burmesisk kilde at disse historiene nå sprer seg som ild i tørt gress blant befolkningen.

— Befolkningens sinne har ikke dempet seg. Vi hører fortsatt om munker som blir drept, eller banket opp.

Han forteller at hundrevis av familier nå leter etter sine kjære på sykehus, likhus og gravplasser.

Kilden tror videre at besøket til FNs spesialutsending Ibrahim Gambari, vil ha betydning for utviklingen fremover.

Gambari har allerede møtte Aung San Suu Kyi, fredsprisvinneren fra 1991 og demokratibevegelsens ubestridte leder. I løpet av i dag, tirsdag, skal han møte topplederne i militærregimet.

— Dette er ikke enden på historien. Befolkningen venter på resultater av besøket til Gambari. Hvis det er negativt, tror jeg det blir flere demonstrasjoner, sier kilden, og legger til:

— Det er kanskje rolig i dag, men om regimet tror at undertrykkelse er stabilitet tar det feil.