Jamaicansk politi opplyste tirsdag at 31 mennesker er bekreftet drept i volden, som blusset opp i forrige uke. 28 av de drepte er sivile. Senere på kvelden siterte nyhetsbyrået AFP sykehuskilder på at over 60 mennesker er fraktet til likhus.

211 personer skal være pågrepet. Kampene startet i forrige uke da myndighetene åpnet for at gjenglederen Christopher «Dudus» Coke kan utleveres til USA. Amerikanerne mener han er en svært farlig kriminell som er ansvarlig for en rekke narkorelaterte drap.

Kampene mellom politiet og Dudus’ tilhengere pågikk tirsdag fortsatt. Blant annet skal det ha oppstått sammenstøt ved sykehuset i Kingston da gjengmedlemmer forsøkte å ta seg inn i bygningen, men situasjonen ble senere brakt under kontroll.

En populær mann

Politiet stormet nabolaget Tivoli Gardens vest i hovedstaden Kingston mandag. Det er i dette området myndighetene mener Christopher «Dudus» Coke oppholder seg.

Men i de fattige bydelene i Kingston er Dudus ansett som en gudfar, og i enkelte kretser er han svært populær. Han anses som en gudfar, en velgjører og beskytter for folk i sitt område, men ifølge amerikanske myndigheter er han en beryktet kriminell som tjener godt på narkotikahandel til det amerikanske markedet.

Senere tirsdag skal statsminister Bruce Golding informere nasjonalforsamlingen om situasjonen, to dager etter at regjeringen erklærte unntakstilstand.

Statsministerens valgkrets

Tivoli Gardens er også valgkretsen til statsminister Golding. I Jamaica er båndene mellom organisert kriminalitet og politikk nærmest institusjonalisert. Men nå er Coke altså falt i unåde.

— Amerikanerne har sikkert vært veldig harde og hatt graverende bevis, mener den svenske ambassadøren Sten Ask.

De karibiske landene er transittland for narkotika fra Sør-Amerika. Coke skal være leder for gjengen «The Shower Posse», som skal stå bak salg av marijuana og crack-kokain i New York.

Tette bånd

Den illegale økonomien på Jamaica anslås å være like stor som den offisielle, forteller Odd Are Berkaak, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

Han sier båndene mellom de politiske partiene og gjengene har vært sterke helt siden 1950-tallet.

De ulike gjengene i Kingston er nært knyttet sammen med de to politiske partiene som kniver om makten, People’s National Party (PNP) og regjeringspartiet Jamaica Labour Party (JLP).

— Gjengene mobiliserer velgerne i sine områder ved valg. De truer folk til å stemme på «deres» partier, forteller Berkaak til NTB.

- Truer maktbalansen

Pengene fra narkotikahandelen skal blant annet ha blitt brukt til å kjøpe inn våpen, og Cokes gjeng antas å ha store våpenlagre i Tivoli Gardens.

Berkaak mener Coke kan ha vokst seg for stor og dermed truer maktbalansen mellom politikerne og gjengene.

— Fra tid til annen kommer det gjengledere som blir for store, de begynner å mele sin egen kake. Da kan de bli en trussel for de politiske interessene, sier Berkaak.

Med jevne mellomrom blir gjengledere som er blitt for mektige ryddet av veien. Men USA har krevd Coke utlevert, noe som kan ha gjort situasjonen mer komplisert. Berkaak understreker at man ikke må tolke regjeringsstyrkenes innsats som en kamp mot kriminalitet.

— Dette er nødvendig for å videreføre systemet, sier han.

ANDREW P. SMITH