– Jeg håper det ikke stemmer, og at folk hadde tid til å komme seg ut. Men så mange, mange bygninger og nabolag er helt ødelagt, og i noen områder er det ikke mennesker å se, så vi vet ikke hvor de er, sa statsminister Jean-Max Bellrive til CNN onsdag.

Gatene i Port-au-Prince så samme dag ut som en krigssone og var fulle av døde og skadde. Fortvilte overlevende lette desperat etter sine kjære i ruinene av sammenraste bygninger.

Ødeleggelsene etter tirsdagens skjelv er svært omfattende, og behovet for hjelp er enormt. Utviklingsminister Erik Solheim (SV) understreker at det er viktig at FN koordinerer hjelpen til Haiti, og han sier den første fasen er avgjørende for liv og død.

– Fortvilet

– Situasjonen i Haiti er helt fortvilet etter jordskjelvet, og noe organisert hjelpearbeid er ikke i gang, sier norske Åse Midtveit til NTB. Onsdag var hun på vei til nabolandet Den dominikanske republikk, lettere skadd, utslitt og uten å ha spist på 30 timer.

Da katastrofeskjelvet rammet Haiti tirsdag, drev hun og en kollega undervisning. Sammen med barna fikk de kastet seg ut, men på veien fikk Midtveit en jerndør i hodet.

– Fire millioner mennesker i Haiti står nå på fullstendig bar bakke. Verst rammet er folk i slumområdet Cité Soleil («Solbyen») i Port-au-Prince, som har rundt 400.000 innbyggere og dermed en befolkning ikke mye mindre enn Oslos, sier Midtveit videre.

Nødhjelp

– Alle bygninger som fortsatt står i Port-au-Prince, er utrygge. Nødhjelp er på vei fra Den dominikanske republikk, men det blir en stor utfordring rett og slett å få den fram gjennom ødeleggelsene til de som trenger hjelpen, fortsatte hun.

Tirsdagens jordskjelv var det kraftigste på 200 år, og det ble etterfulgt av over 20 etterskjelv. Skjelvet var så kraftig at sykehus og offentlige bygninger raste sammen, og flere fanger rømte da det største fengselet i hovedstaden kollapset.

Kirkens Nødhjelp opplyser til NTB at de har fått meldinger om plyndring i Port-au-Prince og frykter særlig for kvinners sikkerhet i dagene fremover.

FN-tap

Opptil 200 FN-ansatte er savnet, og minst 15 soldater fra FN-styrken i Haiti er allerede bekreftet døde, melder AFP.

Lederen for FNs operasjoner i Haiti er også savnet etter at FN-hovedkvarteret i Port-au-Prince raste sammen under jordskjelvet. Tunisieren Hedi Annabi er sjef for FNs fredsbevarende styrke i Haiti (MINUSTAH).

Fagfolk sier at det lutfattige Haiti overhodet ikke var rustet til å takle et stort jordskjelv, fordi det har manglet penger til å bygge solide hus i jordskjelvutsatte områder.

– Folk forsøker å trøste hverandre. Overalt i gatene kan man høre folks takkebønner for at de overlevde, sier Ricardo Conti i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til AFP.

– Men så mange, mange bygninger og nabolag er helt ødelagt, og i noen områder er det ikke mennesker å se, så vi vet ikke hvor de er, sier Jean-Max Bellrive.

Det bor rundt ni millioner mennesker i Haiti. Ifølge Røde Kors er en tredel av befolkningen rammet av skjelvet.

HJELPER: Innbyggere i Port-au-Prince hjelper et av ofrene for tirsdagens voldsomme jordskjelv i Haiti. Landets statsminister sier han frykter at så mange som 100.000 har mistet livet i skjelvet. FOTO: SCANPIX