Den lokale politisjefen, Graham Moore, mener bråket var planlagt og ikke spontant.

— Dette var ren og skjær kriminalitet.

Planlagt angrep Han sa politiet fikk melding om at det var kastet bensinbomber, men fant ikke noe tegn til det da de kom fram.

— Dette ser imidlertid ut til å ha vært starten på et planlagt angrep på politiet som rykket ut, sa han på en pressekonferanse.

Påstander om politivold Ungdommene kastet bensinbomber og satte fyr på minst 25 biler og en butikk. Urolighetene brøt ut etter påstander om politivold mot en mann fra Bangladesh, som ble arrestert sist helg etter et bagatellmessig brudd på trafikkreglene.

— Situasjonen er nå under kontroll, og gatene er tomme for folk. Fire personer er arrestert, og det kan ventes flere arrestasjoner, sa visepolitimester og operativ leder Grahame Maxwell i grevskapet (fylket) West Yorkshire.

Angrep Politiet gikk til aksjon med skjold og køller, etter at ungdommene hadde brutt seg inn i parkerte biler, som de dels stakk av med og dels satte fyr på. - Det må ha vært rundt 300 av disse ungdommene, fortalte et øyenvitne som ikke ville oppgi navn.

— Vi stilte oss på geledd bak skjoldene våre, og marsjerte fram mot ungdommene. Ungdommene løsnet håndbrekkene på parkerte biler, og lot dem rulle nedover bakken mot oss, sa en politimann som var med på aksjonen i Leeds.

Uroen i Leeds brøt ut en uke etter at Oldham utenfor Manchester ble rammet av tre netter med etnisk betonte opptøyer. Ifølge politiet kan enkelte av deltakerne i Oldham-opptøyene ha reist til Leeds, 65 kilometer lenger øst, for å være med på bråket der.

Ulmer Det ulmer i atskillig flere kruttønner i de nedslitte - for ikke å si nærmest nedlagte - industribyene nord i England. Oldham i går, Leeds i dag, og i morgen smeller det nok et annet sted, sier folk av ulik etnisk opprinnelse i disse strøkene.

Mennesker med asatisk, afrikansk og karibisk bakgrunn utgjør om lag 5 prosent av Storbritannias 57 millioner innbyggere. Bangladesherne er en gruppe på rundt 300.000, mange av dem annen generasjons innvandrere.

Disse unge og middelaldrende menneskene er barn eller barnebarn av folk som kom til Storbritannia på slutten av 1960-tallet. Innvandrerne søkte seg til lavt betalte arbeidsplasser i den nordengelske tekstilindustrien, som lenge har vært i sterk tilbakegang.

Forfall Arbeidsledighet, sosial nød og økende kriminalitet var blant følgene av det britiske industriforfallet. Røttene til problemene går tilbake til Harold Wilsons og Edward Heaths dager som britiske statsministere på 1960- og 70-tallet.

Likevel blir deres etterfølger Tony Blair sittende igjen med den politiske regningen for urolighetene i Oldham og Leeds. Det er ikke så urimelig som det kan høres ut for, sier politiske observatører, for Blairs regjering har ikke kunnet eller villet løse problemene.

Mange briter er skremt over urolighetene i Nord-England, og deres frykt kan komme den konservative opposisjonen til gode. De konservative har lenge forsøkt å sette kriminalitet og flyktningpolitikk på dagsorden foran torsdagens nyvalg i Storbritannia.NTB

Britisk politi hevder opptøyene i Leeds natt til onsdag var planlagt.

Hundrevis av asiatiske ungdommer sloss med politiet i seks timer. En butikk ble påtent, 25 biler brent og to politimenn skadd.

Den lokale politisjefen, Graham Moore, mener bråket var planlagt og ikke spontant.

–Dette var ren og skjær kriminalitet.

Han sa politiet fikk melding om at det var kastet bensinbomber, men fant ikke noe tegn til det da de kom fram.

–Dette ser imidlertid ut til å ha vært starten på et planlagt angrep på politiet som rykket ut, sa han på en pressekonferanse.

SATTE FYR PÅ BILER: Opprørspoliti og hunder ble satt inn mot de asiatiske opprørerne i Leeds. (FOTO: JOHN GILES, AP)