Ifølge TV 2 har flere opprørere tidligere i kveld rasert en statue av Muammar Gaddafi inne ihovedkvarteret hans. Opprørerne skal også ha tatt seg inn i huset til Gaddafi, på det inngjerdede området som utgjør hovedkvarteret hans Bab al-Azizya i Tripoli. Her søkte de etter diktatoren rom for rom, meldte Al Arabiya.

— Gaddafi er historie. Jo før han innser dette selv, jo bedre, sa Oana Lungescu, talskvinne for NATO i ettermiddag.

Opprørerne ble imidlertid fortsatt beskutt av Gaddafi-lojale styrker i noen nabolag av Tripoli i kveld, meldte BBC.

Vil gi penger til opprørerne

USAs ambassadør til FN sier USA er bekymret for at Gaddafismilitære styrker kan ha lagre med kjemiske våpen.

«Det er noe vi har fulgt med på siden konflikten brøt ut»,sa Susan Rice til CNN kl. 18.30.

USA jobber også sammen med FN om å frigi mellom $1 og $1,5milliard dollar i libyske midler, som hittil har vært froset. Det sier Victorica Nuland,talskvinne for det amerikanske innenriksdepartementet.

— Viønsker å gi pengene til det nasjonale transisjonsrådet, og midlene skal gå tilhumanitær hjelp og bidra til å opprette en sikker, stabil regjering, sa huntil CNN.

Sveits sier også de vil frigi millioner av dollar i fryste midler såsnart FN løfter sanksjonene, ifølge BBC.

Sprengte seg gjennom

Opprørsstyrkene klarte å sprenge seg vei inn gjennom en av portene og strømmet så inn på det strengt bevoktede området mens de jublet og skjøt i luften for å feire.

— Den libiske lederens hovedkvarter er «fullstendig i de revolusjonæreshender», sa den libiske FN-utsendingen Ibrahim Dabbashi Dabbashi. Han støtteropprørerne, og har snakket med SkyNews, som er på stedet.

Ga opp motstand

En Reuters-reporter på stedet sier at Gaddafi-lojale styrker først forsøkte å forsvare det strengt bevoktede hovedkvarteret, men at det virket som om de ga opp motstanden raskt.

Det er ikke kjent om Gaddafi befinner seg inne i hovedkvarteret, men ryktene går om at han har forskanset seg i en underjordisk bunker der.

Ifølge TV 2 skal det være et stort nettverk av tunneler under hovedkvarteretder en kan forflytte seg til andre steder i hovedstaden. En av tunnelene skal også lede rett ut i havet.

- Er i Tripoli

Samtidig opplyser den russiske sjakkmesteren Kirsan Iljumizjinov, som besøkte den sjakkinteresserte Gaddafi i juni, at han hadde snakket med den libyske lederen på telefon tirsdag. Ifølge Iljumizjinov sa Gaddafi da at han var i Tripoli, og at han ikke hadde planer om å forlate byen.

REVET NED: Opprørere står på hodet av statuen av Gaddafi.
AP