• Regjeringen har gått av og presidenten rømt. Etter en dag med kaos, unntakstilstand og drap hevder opposisjonen at de har tatt makten i Kirgisistan.

Ifølge opposisjonsleder Temir Sarijev har demonstrantene gått inn i regjeringsbygningen i sentrum av Bisjkek og innsatt en «folkeregjering» ledet av tidligere utenriksminister Rosa Otunbajeva.

President Kurmanbek Bakijev skal ifølge øyenvitner ha forlatt landet i et småfly, mens statsminister Danijar Usenov ifølge opposisjonen har skrevet under sin avskjedserklæring.

— Opposisjonen har overtatt makten, sa Otunbajeva til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti onsdag kveld.

Det var ikke mulig å oppnå kontakt med talsmenn for regjeringen eller presidenten. Og det amerikanske utenriksdepartementet sa de trodde regimet i Kirgisistan fortsatt hadde kontrollen i landet.

Blodig

Under onsdagens sammenstøt lå plassen foran presidentpalasset innhyllet i en tykk tåke av tåregass, og smellene fra maskingeværenes hang i luften da sikkerhetsstyrker braste sammen med demonstranter.

— Ifølge våre beregninger er minst 100 mennesker drept i urolighetene, sa Omurbek Tekebajev i opposisjonspartiet Ata Meken til Kirgisistans nasjonale kringkasting.

Selv hevder myndighetene at tallet er langt lavere. Ifølge helsedepartementet er 40 mennesker drept og over 400 såret. Ifølge flere kilder er landets innenriksminister Moldomus Kongantijev blant de døde. Han skal ha blitt angrepet i byen Talas nordvest i landet, men innenriksdepartement avviser dette.

Tok kontroll

Bruduljene i Bisjkek startet da flere tusen demonstranter prøvde å trenge gjennom porten til presidentpalasset ved hjelp av et pansret kjøretøy. Ifølge en AFP-journalist begynte det å brenne i påtalemyndighetens kontorbygning, mens demonstrantene tok kontroll over nasjonalforsamlingen.

Flere andre byer var også preget av demonstrasjoner. Protestaksjonene startet i Talas tirsdag.

Den rasende opposisjonen har lenge krevd at regjeringen, med president Kurmanbek Bakijev i spissen, går av på grunn av brudd på menneskerettighetene, autoritært styresett og økonomisk vanstyre.

Og onsdag kveld ble regimet kontaktet av blant andre Tekebajev, som krevde dets avgang.

— Minner om 2005

  • Dette ligner veldig på det som skjedde i 2005, sier rådgiver Ivar Dale i Den norske Helsingforskomité og refererer til den såkalte tulipanrevolusjonen som tvang daværende president Askar Akajev til å gi fra seg makten.

Direktør Reinhard Krumm fra tankesmien Friedrich-Ebert Foundation i Moskva understreker at folk er skuffet over Bakijev.

— Etter tulipanrevolusjonen i 2005 var håpet at Bakijev ville bli en annen type leder enn Akajev, men slik gikk det ikke, sier han.

- Stadig mer autoritær

Samtidig minnet flere analytikere onsdag om at Bakijev har støtte fra sikkerhetstjenestene, og at opprøret i landet derfor kunne bli slått brutalt ned.

— Bakijev har gjort feil ved å innføre et stadig mer autoritært regime. Dette er et land hvor folk har vært vant til å kunne uttrykke meningene sine gjennom demonstrasjoner, noe som er blitt forbudt de siste to årene. En lang rekke arrestasjoner har gjort folk veldig aggressive mot myndighetene, sier han til NTB.

USA og Russland

Dale viser også til at høye priser på gass og strøm har rammet mange fattige kirgisere hardt. Også korrupsjonsanklager mot Bakijev-familien bidro til å utløse urolighetene, mener han.

Både USA og Russland har militærbaser i landet. Både amerikanerne og russerne rykket onsdag ut og ba om ro. Russlands statsminister Vladimir Putin ba ifølge Reuters både regjering og opposisjon i Kirgisistan vise tilbakeholdenhet og unngå vold.

VLADIMIR PIROGOV
VLADIMIR PIROGOV