ANNE-GRETHE DAHL

Vi befinner oss i knestående på Askøy Dyreklinikk. Ikke for selv å bli undersøkt, selvsagt... Men for å kose med den 62 kilo tunge leonbergeren Aslan.

Den halvannet år gamle hunden ligger langstrakt på gulvet, klar som en løve til ukens time hos den blinde hundemassøren Kurt Ove Mæland.

— Aslan ble operert for korsbåndsskader i venstre bakbein i juni i fjor. Det var en stor operasjon, der beinet ble saget i to og en plate ble satt inn for å stabilisere og flytte belastningspunktet. Deretter har han fått massasje hver uke, forklarer Mæland og setter seg på en liten, hvit plastkrakk. Det store hundebeistet reiser seg i all sin velde, stiller rumpen mot massøren og legger ansiktet i bekymrete folder. Alt klart her!

Sikle, sikle

Aslans matmor, dyrlege Hilde Røssland, lovpriser massasjebehandlingen:

— Tenk deg hvilke belastningsskader den store, tunge hundekroppen ville fått uten massasje. Nå er det håp om at Aslan skal bli helt frisk igjen. Det ville han ikke blitt uten Kurts behandling, sier hun bestemt.

Aslan kikker på oss som bare hunder kan. Sikler litt, lukker øynene halvt igjen og sukker tungt. Gå mann for en nytelse!

— Nei, det er ikke sikkert han synes det er så godt som det kan se ut som. Jeg tar nemlig godt tak i de små muskelkulene som har festet seg langs ryggen hans nå, og det kan være nokså ubehagelig. Men det må ofte være litt vondt før det blir godt. Se der, ja. Der slapp kulene taket, smiler massøren. Han roser Aslan, og får en sleik i retur.

Urgammel behandlingsform

Det er slett ikke et nymotens påfunn Kurt Ove Mæland bedriver. Der er funnet tekst om dyremassasje som er cirka 3000 år gammel, skrevet av grekeren Flavius Arrianos. Også blant indianerne har det i uminnelige tider vært vanlig å massere dyr, særlig hester.

Mæland er heller ikke alene om yrket sitt. Bare i Norge er det per i dag over 400 praktiserende hundemassører.

— Tåpelig at dette yrket ikke er enda mer utbredt. I samarbeid med veterinær er massasje en utmerket både postoperativ og forebyggende behandlingsform på dyr. Massasje, myk kiropraktikk, stretching og akupunktur er bra for hunder og hester og katter og slikt, sier dyrlegen.

Hun stryker Aslan ømt over pannen, hvisker beroligende ord i øret hans og smiler mot den blinde massøren.

Gjør mye godt

Massasje gjør mye godt for en sliten hundekropp. Muskler og sener kan bli mer elastiske, og blodsirkulasjonen øker. Dette gir økt tilførsel av oksygen og næring til muskler, bindevev og indre organer, noe som hjelper ved for eksempel fordøyelsesplager. Også leddvæskeproduksjonen kan stimuleres, noe som fører til at brusken blir mykere og trykket på leddene minsker. Stive ledd kan derfor bli mer bevegelige, og leddsmerter og muskelspenninger kan minske.

— Det er svært givende å få inn en gammel og giktisk hund - som kanskje har gått på smertestillende i flere år og som har store problemer med for eksempel å gå i trapper - og så oppleve lykken både hos hunden og eierne når den blir mye bedre etter kun to-tre behandlinger, smiler Mæland og knar videre på Aslans store hundekropp.

Og Aslan? Jo, han har sovnet ...

MYE Å TA I OG MYE Å VÆRE GLAD I: Leonbergeren Aslan (1 1/2 år og 62 kilo) får løst opp muskelkuler og strukket sener og muskulatur etter to korsbåndsoperasjoner i fjor vår. Matmor og dyrlege Hilde Røssland passer på at Aslan står i ro, mens den blinde hundemassøren Kurt Ove Mæland føler seg frem til de ømme triggerpunktene. Ooou ... <br/>Foto: RUNE SÆVIG
NÆRKONTAKT: Aslan er i gode hender når hundemassør Kurt Ove Mæland setter i gang.
BARE Å GI SEG ENDE OVER: Aslan slapper helt av når massør Kurt strekker lårmuskulaturen dens.