Det er The New York Times som melder dette.

Avsløringen om at amerikansk etterretning spionerer på amerikanske borgeres bruk av telefon og e-post uten rettslig godkjenning har ført til svært sterke reaksjoner i USA.

President George W. Bush forsvarer seg med at han har lov til å beordre slik spionasje for å beskytte amerikanske liv, men demokratene og mange juridiske eksperter mener overvåkingen er klart ulovlig.

– Mer omfattende

Kilder med kjennskap til spionasjen sier til New York Times at teleoperatører har lagret og overlevert informasjon til føderale myndigheter siden terrorangrepet 11. september 2001.

Etterretningsorganet National Security Agency (NSA) har analysert kommunikasjonsmønstre for blant annet å skaffe seg et bilde av hvem som ringte hvem, hvor lenge telefonsamtalene varte, og når på døgnet de fant sted. NSA har vært spesielt interessert i samtaler til og fra Afghanistan.

Flere kilder sier til New York Times at spionasjen har vært mye mer omfattende enn hva Bush-administrasjonen har innrømmet.

Ifølge USAs visepresident Dick Cheney kunne 11. septemberangrepet vært unngått om regjeringen hadde hatt mandat til å overvåke telefon og e-post.

Overvåket moskeer

Samtidig innrømmer amerikanske myndigheter at de i flere år har overvåket moskeer i en rekke byer for å se etter tegn på radioaktivitet.

Så mange som 120 muslimske lokaler i Washington, og mange flere i New York, Chicago, Seattle, Detroit og Las Vegas, er regelmessig blitt sjekket for radioaktivitet i mer enn tre år på grunn av frykt for kjernefysiske terrorangrep, skriver tidsskriftet US News and World Report.

Amerikanske muslimer reagerer med avsky på overvåkingen, som de sier bidrar til å henge ut muslimer og innebærer å regjere ved frykt.

– Regjerer ved frykt

Ifølge tidsskriftet innebar overvåkingen enkelte ganger at myndighetenes agenter tok seg inn i de muslimske bygningene uten ransakingsordre eller rettslig godkjenning, noe de fleste jurister mener er ulovlig.

Nesten alle dem som ble overvåket, var amerikanske borgere, sier en kilde i overvåkingsprogrammet. Han sier at mange mente praksisen var tvilsom, men at de som klagde, nesten mistet jobben.

Nihad Awad, som er leder for Rådet for amerikansk-islamske relasjoner, sier til CNN og BBC at overvåkingen viser at USA er på vei mot et system der det regjeres ved frykt, og at muslimer blir hengt ut.