– Den nåværende situasjonen i Zimbabwe er med på å ødelegge inntrykket av det nye Afrika, sa Merkel på toppmøtet for ledere fra Europa og Afrika i Lisboa lørdag.

Hun oppfordret samtidig alle deltakerlandene til å gjøre en innsats for å fremme demokratiet i Zimbabwe. I salen satt også Zimbabwes president Robert Mugabe, som har vakt sterke reaksjoner med sin deltakelse.

– Hele EU har det samme synet på hva som foregår der, fortsatte Merkel om Zimbabwe i talen, som omhandlet menneskerettigheter.

Menneskerettsgrupper har kritisert EU fordi Mugabe får delta på toppmøtet, og Storbritannias statsminister Gordon Brown boikotter toppmøtet i protest.

– Zimbabwe angår oss alle, både i Europa og i Afrika, fortsatte Merkel ifølge en utskrift av talen.

Vesten anklager Mugabe for å styre Zimbabwe som en diktator og for å ha styrt landet inn i en dyp økonomisk krise, der inflasjonen nå er den høyeste i verden på rundt 8.000 prosent på årsbasis.

Blant afrikanske ledere har Mugabe imidlertid fortsatt status som en frigjøringshelt, og flere av dem truet med å trekke seg fra møtet hvis Mugabe ikke fikk lov til å delta.