Obama snakket ifølge den norske statsministeren varmt om Norges innsats i Afghanistan.

– Han takket for de norske bidragene, spesielt bidragene til opplæring av den afghanske hæren og politiet. Han har merket seg at Norge er et land som bidrar betydelig i forhold til folketallet, også militært, sier Stoltenberg (Ap) til NTB.

Også veien frem mot en ny internasjonal klimaavtale på det store møtet i København i desember var tema mellom de to, som snakket «flere ganger» i løpet av det to dager lange NATO-møtet.

– Vi snakket om viktigheten av at det er en rettferdig avtale og at vi får økonomiske virkemidler for å få ned utslippene, sier Stoltenberg.

Les også:

Setter bygninger i brann

Skiprat

Da han for ett år siden møtte Obamas forgjenger George W. Bush under NATO-toppmøtet i Bucuresti, var det mye snakk om deres felles lidenskap sykling. Også med Obama diskuterte Stoltenberg sportslige aktiviteter.

– Nå snakket vi om ski! Han sa han har gått lite på ski, for han er oppvokst på Hawaii. Vi snakket om det å gå på langrennsski, smiler Stoltenberg.

– Obama er mest kjent med alpint, la han til.

– Når kommer den amerikanske presidenten til Norge for å stå på ski?

– Det er nok lenge til han kommer for å stå på ski i Norge. Men vi har hatt nær kontakt, og det har vært nyttig å treffe ham, sier Stoltenberg.

– Tar gjerne turen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier imidlertid at Obama gjerne tar turen.

– Han kom uoppfordret bort til meg og sa han ville til Norge, sa Strøm-Erichsen og medgikk at det dreide seg om skiinteresse.

Det er ikke noe bilaterale møte på trappene mellom Obama og Stoltenberg med det først, selv om Stoltenberg «regner med» at en norsk statsminister igjen blir invitert til Det hvite hus. Stoltenberg fikk aldri en slik invitasjon under Bush. Obama har samtidig en stående invitasjon til å besøke Norge.

– En amerikansk president vet han alltid er velkommen til Norge, sier statsministeren.

Plattform for kontakt

Stoltenberg mener det er et eget poeng med Norges NATO-medlemskap at det gir anledning til bilaterale møter og samtaler med amerikanske presidenter.

– NATO er en plattform for kontakt mellom Norge og USA. Vi har møtt en ny amerikansk president som har ideer, visjoner og verdier som på mange områder sammenfaller med de vi har i Norge, sier han.

Det dreier seg i første rekke om samarbeid, dialog, unngå alenegang, klima og nedrustning.

– Å ha en amerikansk president som er opptatt av det, er veldig bra, fastslår Stoltenberg. (©NTB)

EPA
MICHAEL DALDER/REUTERS