I natt klokken ett, norsk tid, skal president Barack Obama fortelle hvordan han tenker å få flere amerikanere i jobb. Det er lettere sagt en gjort. Arbeidsledigheten er på 9,1 prosent og landet sliter med store gjeldsproblemer.

— Mangler kompetanse og troverdighet

USA-forsker ved Senter for transatlantiske studier, Svein Melby, mener president Barack Obama fremstår som for lite kompetent.

- Obama er flink til å analysere og forstå, men det virker ikke som han har den kraften som skal til for å få systemet til å gå i den retningen han ønsker, sier Melby til Aftenposten.no.

Han legger til at han er veldig i tvil om talen vil ha noen som helst betydning, med mindre han kommer med en helt konkret plan.

— Nå mangler landet en positiv atmosfære. Men det er ikke en lett situasjon. Det er store politiske avstander og vanskelig å gjennomføre tiltak uavhengig av hvem som er president, sier Melby.

- Mangler handlekraft

Det er allerede lekket ut at Obama trolig vil presentere en jobbstimuleringspakke på 300 milliarder dollar som skal brukes på infrastruktur og skattelettelser.

— Men for å få til dette så må han bruke mer penger og øke den amerikanske gjelden, og han mangler autoritet for å få presset dette gjennom i kongressen. Det er ingen som frykter Obama lenger i amerikansk politikk, sier forskeren.

Melby mener Obama har mistet troverdigheten.

— Folk sitter igjen med følelsen at han ikke har prøvd så godt han kunne, men snarere har vært for taktisk, sier han.

Forbauset

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole Ola Grytten er forbauset over at Obama annonserer at han vil bruke penger, rett etter at han har presentert at de skal jobbe for å få bort budsjettunderskuddet.

Professoren mener Obama har få virkemidler for å få orden på USAs økonomi.

— Ved depresjonen på 1930-tallet løste man opp den stramme pengepolitikken for å få landet ut av den økonomiske tilbakegangen. I dag har man ingen stram pengepolitikk, så det er usikkert hva man kan gjøre. Stakkars Obama har arvet en stor gjeldsbyrde og klarer ikke gjøre noe med det, sier Grytten.

- Kongressen er problemet

Historiker og USA-ekspert Ole O. Moen mener kongressen er problemet ettersom de sitter på pengesekken.

- USA trenger en stimulansepakke for å sprite opp økonomien slik de gjorde med «New Deal» i 1930-årene, men det er vanskelig ettersom kongressen har bestemt seg for å spare penger. Skal man skape nye jobber, må bedriftene og forbrukerne tro på at økonomien skal bedre seg, sier Moen.

Han tror Obama vil ha store problemer med å få godkjent en stimuleringspakke i kongressen.

Han mener amerikanerne er utålmodige etter å se resultater.

— De fleste amerikanere forventer å se resultater over natta, men problemet er at man trenger langsiktige planer for å komme ut av problemene.

Vil bruke 1600 milliarder kroner

Amerikanske medier har brukt flere døgn på å snu og vri på hva som er den rette løsningen for å bli kvitt landets stygge ledighetstall, skriver NTB.

En del av innholdet i Obamas jobbplan lekket ut via demokratiske kilder onsdag. Det viktigste punktet er skattekutt og økt offentlig forbruk på 300 milliarder dollar (over 1600 milliarder kroner).

Skattefradragsperioden for lønnsmottakere skal forlenges og det samme gjelder for bedriftsledere. Dessuten skal den perioden arbeidsledige kan motta trygd, også forlenges, ifølge lekkasjene.

Obama taler til begge kamrene i Kongressen klokken ett natt til fredag. Republikanerne har allerede signalisert at de ikke vil komme med noen samlet offentlig reaksjon på jobbplanen.