— Vi fikk beskjeden om dette i formiddag. Vi har ikke fått noe eksakt tidspunkt. Men presidentens ankomst blir «late evening» - sent på kvelden - dagen før prisutdelingen, sier Geir Lundestad, Fredsprisinstituttets direktør til VG nett.

Hektisk program

Det betyr at president Obama og hans hustru Michelle kommer én dag tidligere enn først varslet og at han kommer til å tilbringe to netter i Oslo. Og det blir et svært hektisk døgn for presidenten og hans følge. I tillegg til å motta fredsprisen, samt delta på banketten om kvelden, skal han i audiens hos Kongen, møte statsminister Jens Stoltenberg, treffe Nobelkomitéen med dens formann Thorbjørn Jagland, holde pressekonferanse på Grand Hotel og besøke Nobels fredssenter på Rådhusplassen.

Det er nå også klart at president Obamas tale på banketten skal fjernsynsoverføres. Geir Lundestad bekrefter at dette nettopp er avklart.

Programmet for banketten viser at det i tillegg til president Barack Obamas tale blir det tre andre talere. Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, skal ønske velkommen, mens nestleder Kaci Kullmann Five holder talen på vegne av Nobelkomiteen. Til slutt skal stortingspresident Dag Terje Andersen takke for maten.

Kommer fra København

Etter programmet skal Obama delta på klimatoppmøtet i København dagen før fredsprisutdelingen i Oslo. Dermed er det fra København Air Force One kommer når flyet lander på Gardermoen sent onsdag kveld.

Nobelkonserten i Oslo Spektrum fredag 11. desember kommer imidlertid helt sikkert til å foregå uten hverken Barack eller Michelle Obama i salen. Returen fra Oslo skjer så langt det er kjent tidlig fredag morgen etter Nobel-banketten torsdag kveld.

Voldsom interesse

Ifølge Utenriksdepartementets foreløpige oversikt mandag har over 700 mediefolk fra hele verden akkreditert seg til årets fredsprisarrangement. I tillegg kommer akkreditering til det tekniske personalet som NRK skal ha i Rådhuset for samproduksjon til NRK1 og TV 2 samt til Eurovisjon.