Debatten i Philadelphia i Pennsylvania onsdag kveld var den første mellom de to kandidatene på nesten to måneder. Forrige gang de to møttes til duell var rett før Clinton dro hjem de avgjørende seirene i Ohio og Texas i begynnelsen av mars.

Et stykke ut i debatten onsdag ble Clinton presset opp i et hjørne. Senatoren ble konfrontert med at hun skal ha sagt til sin tidligere motkandidat Bill Richardson at Obama ikke kan vinne mot John McCain. Da hun ble spurt direkte om Obama kan vinne, svarte hun:

– Ja, ja, ja. Obama kan vinne i november.

Men Hillary Clinton snakket like mye til superdelegatene som til velgerne onsdag. Og litt senere kom det tydelig fram at hun tror Obama vil få store problemer med å slå McCain når republikanerne kaster hanskene og skittkastingen begynner for alvor.

På defensiven Obama har vært på defensiven den siste uka etter kommentarene om at arbeiderklassen klamrer seg til religion og våpen på grunn av bitterhet over den økonomiske situasjonen i landet. Arbeidsklassen er en svært viktig velgergruppe i Pennsylvania, og både Clinton og republikanernes presidentkandidat John McCain kaller uttalelsen elitistisk.

Obama måtte svare for de kontroversielle uttalelsene de første 20 minuttene av debatten i Kimmet Theater.

– Problemet i den politiske debatten er at man tar en persons uttalelse, dersom den ikke er helt korrekt formulert, og så slår man den i hjel. Det er det senator Clinton har gjort i løpet av de siste fire dagene, sa senatoren fra Illinois.

Barack Obama pekte på at det er uunngåelig at feilsteg blir blåst opp når det blir gjort opptak av alt kandidatene sier. Men han advarte om at blemmene overskygger sakene velgerne er opptatt av.

Omstridt pastor Obama ble presset av debattlederne den første timen. Han fikk blant annet spørsmål om hvorfor han brukte så lang tid på å ta avstand fra sin tidligere pastor Jeremiah Wright.

– For det første var jeg ikke klar over alle uttalelsene hans, og for det andre så består kirken av mer enn bare pastoren, svarte Obama.

Obama fikk også via et videoopptak spørsmål fra en Pennsylvania-velger som lurte på hvorfor han ikke bærer en nål med det amerikanske flagget på jakkeslaget.

Clinton fikk imidlertid også kjørt seg i debatten. Blant annet ble hun spurt om hva hun skal gjøre med troverdighetsproblemet hun har hos mange velgere. I en ny måling svarer seks av ti at hun ikke er ærlig eller troverdig.

Det ble ingen opphetet debatt der kandidatene gikk i strupen på hverandre. Men Clinton fikk inn noen stikk innimellom, og det var tydelig at Obama la bånd på seg. Debatten onsdag var den 21. i rekken mellom de to.

Skal trekke ut soldater Under den nesten to timer lange debatten, der tilskuerne fikk beskjed om ikke å applaudere underveis, fikk Obama og Clinton også spørsmål om utenrikspolitikk og skatt.

Debattlederne fikk begge kandidatene til å love at de skal følge planene om å trekke de amerikanske soldatene ut av Irak, uansett hvilke råd de militære gir. Begge lovet også å svare på et iransk angrep på Israel.

Tirsdagens valg i Pennsylvania blir trolig avgjørende for Hillary Clintons videre skjebne i nominasjonskampen. Clinton ligger an til å vinne, men en meningsmåling i Los Angeles Times onsdag viser at Obama har redusert ledelsen hennes fra over 10 til 5 prosentpoeng.

TIM SHAFFER
TIM SHAFFER