Bare 26 prosent mener at den amerikanske presidenten fortjener fredsprisen, mens 66 prosent mener at han ikke har gjort seg fortjent til prisen, viser en meningsmåling utført av Quinnipiac-universitetet i Connecticut.

Barack Obama har siden han tiltrådte vedtatt å doblet antallet amerikanske soldater i Afghanistan, og i løpet av de neste månedene vil rundt 100.000 amerikanske soldater være på plass i landet.

At han likevel blir belønnet med Nobels fredspris i Oslo denne uka, har vakt undring verden over. Dette er Obama selv fullstendig klar over, og han kommer derfor til å ta opp dette i sin takketale under prisutdeling.

— Vi vil ta opp det mange undrer seg over, nemlig at tidspunktet for utdelingen av prisen sammenfaller med kunngjøringen om å sende flere soldater til Afghanistan, opplyste en talsmann for Obama mandag.

**Les BTs leder:

Opptrapping av krigen**

Lederen for den amerikanske fredsorganisasjonen Peace Action, Paul Kawika Martin, er blant dem som mener at det er i tidligste laget å gi fredsprisen til Obama.

— Alfred Nobel sa at prisen skulle gå til folk som hadde bidratt til å redusere stående armeer, og her har vi en president som øker de stående armeer, konstaterer Martin.

Hva mener du? Fortjener Barack Obama fredsprisen?