Hillary Clinton trakk seg offisielt i dag som Demokratenes presidentkandidat, etter å ha tapt for Barack Obama.

— Jeg håper dere vil jobbe like hardt for Barack Obama, som dere har gjort for meg, sa Clinton til sine tilhengere i Washington.

- Et vendepunkt

— Jeg støtter Obama og sier «Yes, we can», sa Clinton.

Hun sa også at valget vil bli et vendepunkt.

— Sammen har Obama og jeg nådd flere milepæler. Vi kan bare oppnå endringer sammen, sa Clinton i talen som blant annet ble overført direkte på BBC.

Endringer eller «change» har vært nøkkelordet i Barack Obamas kampanje.

Clinton snakket om hva valgkampen har betydd for kvinner, og det faktum at valget har stått mellom en kvinne og en farget hos Demokratene.

— Det er ingen akseptable fordommer i det 21. århundre. Vi kommer til å se en kvinne entre Det hvite hus, og veien vil bli enklere neste gang, sa Clinton.

Hillary Clinton fikk mange runder med applaus under sin avskjedstale, og forlot podiet vinkende og smilende sammen med sin mann, Bill Clinton, og datteren Chelsea. Etterpå tok hun seg tid til å hilse på noen av de mange fremmøte.

- Vil holde løftet

Nå starter hun jobben med å få sine skuffede tilhengere til å støtte Obama.

Hillary Clinton samlet støttespillerne i Washington for å takke dem for innsatsen i den rekordlange valgkampen og erklære at hun nå setter alle krefter inn for å støtte Barack Obama i kampen for å bli USAs president.

Hvorvidt Clinton kan bidra til å samle partiet og få sine tilhengere til å slutte opp om Obama, blir avgjørende for Demokratens suksess i presidentvalget i november.

Clinton brukte mye av fredagen på å jobbe med talen, og medhjelpere sier prosessen er vanskelig og følelsesladet for henne.

— Livet er for kort til å dvele ved det som kunne ha vært, sa Clinton i sin avskjedstale.

– Gjennom hele valgkampen har jeg sagt at jeg ønsker å være en sterk støttespiller for Obama hvis han blir partiets kandidat, og det løftet vil jeg holde, skrev Clinton i en e-post til sine tilhengere før helgen.

Forsoningsprosess

Clintons tale lørdag kan være starten på en forsoning av et parti som er splittet etter en nominasjonsprosess som har pågått i nesten 18 måneder. Clintons valg av ord vil derfor være viktig for utsiktene til å forsone partiet, ifølge politiske eksperter.

– Hillary Clinton må snakke varmt om Obama, være entusiastisk og snakke om alt som forener dem, sa CNN-analytiker Jeffrey Tobin i forkant av talen. Han mener den kan bli svært avgjørende for Clintons politiske fremtid.

– Hun er nødt til å bli husket som en som stilte opp for partiet, sier Tobin.

Kvinnelige velgere

Det er spesielt viktig at Clinton når ut til sine kvinnelige tilhengere.

– Mange av dem er svært sinte nå. Hun er nødt til å overbevise kvinner om hvorfor Obama er den beste presidentkandidaten, sier politisk ekspert Gloria Borger.

Den historiske valgkampen har skapt enorm entusiasme på demokratisk side. Millioner av nye velgere har registrert seg og deltatt i primærvalg og på nominasjonsmøter.

Men i en fersk måling utført for CNN svarte 60 prosent av Clinton-tilhengerne at de vil støtte Obama, mens 17 prosent sa de vil stemme på John McCain i november. Nesten en firedel, 22 prosent, svarte at de ikke kommer til å delta i valget nå som Obama er partiets kandidat.

Tatt ille opp

Men målingens feilmargin er hele 7,5 prosentpoeng, og trolig kommer mange av dem som sier de nå ikke vil stemme på Obama til å ombestemme seg innen valgdagen i begynnelsen av november.

Flere av Clintons egne tilhengere mener senatoren fra New York gjorde forsoningsprosessen vanskeligere ved at hun ikke trakk seg allerede valgkvelden tirsdag, da det var klart at Obama hadde nominasjonen i boks.

Det ble også tatt ille opp av mange at mektige Clinton-støttespillere allerede onsdag startet en kampanje for å få Obama til å velge henne som sin visepresidentkandidat.