Barack Obama satser på kontinuitet fremfor partitilhørighet og ber Robert Gates fortsette som forsvarsminister, melder amerikanske medier.

Ifølge Politico har Gates sagt seg villig til å fortsette i stillingen når Obama blir president, og også ABC og Fox melder at forsvarsministeren mest sannsynlig blir sittende.

En sentral demokratisk kilde bekrefter overfor Reuters at Obama kommer til å be Gates om å fortsette. Gates diskuterer nå hvilke av sine medarbeidere han skal ta med seg til Obamas administrasjon, sier kilden.

– Det er 85 prosent sikkert at han blir, hevder en annen kilde.

Pusterom Ved å beholde Bushs forsvarsminister i en slags overgangsfase på minst ett år kan Obama skaffe seg det nødvendige pusterommet til å konsentrere seg om finanskrisen mens Irak-krigen håndteres av Gates.

Gates har fått ros både fra republikanere og demokrater for sin innsats, og dersom han blir sittende, vil Obama ha oppfylt løftet om å ha minst én republikaner med i regjeringen sin.

– Utnevnelsen innebærer flere fordeler for Obama, som nå kan holde løftet om å trekke ut soldater fra Irak med støtte fra en av arkitektene bak Bush-administrasjonens vellykkede strategi for troppeforsterkning, skriver Politico.

Bush-venn Det har i flere uker blitt spekulert på om Gates kommer til å fortsette som forsvarsminister under Obama til tross for at han er blant president George W. Bushs nærmeste medarbeidere og en venn av Bush-familien.

Politico melder også at den pensjonerte generalen James Jones blir Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver. Jones har vært kjent som en hard kritiker av Bush-administrasjonens håndtering av Irak-krigen.

Ifølge nettmagasinet venter både demokratiske og republikanske kilder en kunngjøring av utnevnelsene tidlig neste uke, og at Hillary Clinton samtidig vil bli utpekt til utenriksminister.

Sikkerhetsrådgiver Som viseutenriksminister kommer Obama til å velge James Steinberg, tidligere sikkerhetsrådgiver under Bill Clinton, erfarer Politico. Videre planlegger den kommende presidenten å bruke Susan Rice fra sin egen rådgiverstab som FN-ambassadør.

Representanter for Obamas kontor ville tirsdag ikke kommentere ministerspekulasjonene overfor pressen.

INTS KALNINS
REUTERS