FRANK M. ROSSAVIK

Brussel

Den tyske offentligheten var i går i villrede om hvordan man skulle forholde seg til fremgangen for ytre høyre fløy i delstatsvalgene i Sachsen og Brandenburg søndag.

Nasjonaldemokratene (NPD) fikk ni prosent i Sachsen og kom inn i delstatsforsamlingen for første gang. Den tyske folkeunion (DVU) kapret seks prosent i Brandenburg og kom også inn.

«Ingen grunn til panikk»

Men hvor alvorlig er det? Ingen grunn til panikk, mente president Horst Köhler, men «vi må diskutere det som har skjedd».

Kansler Gerhard Schröder og andre politikere var mer mollstemte, men rådene gikk i forskjellige retninger. Diskuter saklig med høyreekstremistene og deres velgere, mente noen. Andre skjelte ut velgerne for uansvarlighet.

Atter andre mente NPDs og DVUs fremgang bare var et midlertidig protestpåfunn fra noen velgeres side. De to partiene vil raskt bryte sammen, sies det, akkurat som alle andre partier av samme slag har gjort i etterkrigstiden.

Men tyske samfunnsforskere advarte i går mot å ta for lett på det som har skjedd. Sosiologen Richard Stöss og statsviteren Jürgen Falter mener velgerne som stemte høyreekstremt for en stor del visste hva de gjorde. Begge sier potensialet for slike partier er 15 prosent i de delene av Tyskland som tidligere utgjorde staten DDR, og der arbeidsløsheten fortsatt er skyhøy.

I et intervju med tv-stasjonen ARD sa Falter at potensialet fort kan bli realitet «hvis det ikke kommer et slags Wirtschaftswunder ost» — altså en østlig variant av det økonomiske oppsvinget det tidligere Vest-Tyskland opplevde etter 2. verdenskrig.

Kobles til nynazister

Alle som dveler ved NPDs og DVUs sterke resultater viser til at det ikke dreier seg om partier som «bare» er innvandringsfiendtlige. De kobles klart til nynazistiske grupperinger. NPD er tidligere blitt forsøkt forbudt.

Men i tysk politikk flyttes fokus nok raskt over til helgens valg i langt større og viktigere Nordrhein-Westfalen vest i Tyskland.

Der regjerer SPD, og for Gerhard Schröder er det viktig at staten ikke «faller». Den hardt prøvete kansleren fikk en liten oppmuntring da SPD gjorde det mindre ille enn ventet og beholdt posisjonen som største parti i Brandenburg. Det viktigste opposisjonspartiet CDU sliter i en svak motbakke. Nordrhein-Westfalen kan være vendepunktet - eller kanskje slutten - for Schröders regjering.