— Vi har to uker. Etter to uker vil vi gå av, sa general og kuppleder Sonthi Boonyaratglin under en pressekonferanse i Bangkok onsdag.

Generalen sier det neppe vil bli holdt nyvalg i Thailand før om et år, siden det først må skrives en ny grunnlov. Men det vil bli holdt valg så snart den nye grunnloven er godkjent i en folkeavstemning, forsikrer Sonthi.

Han understreker at Thailands valgte statsminister Thaksin Shinawatra, som befant seg i New York da kuppet ble satt i verk, er velkommen til å vende tilbake til Thailand. Men han risikerer å bli stilt for retten, advarte hærsjefen.

Og han kan ikke regne med å få tilbake statsministerjobben. Kuppmakerne er allerede i ferd med å vurdere mulige kandidater til posten som regjeringssjef.

— Vi ønsker en person som elsker demokrati og konstitusjonelt monarki, sier Sonthi.

Mulig kandidat Den thailandske avisen The Nation hevder at sentralbanksjef Pridiyathorn Devakula har gått med på å overta som statsminister.

Pridiyathorn har avlyst deler av sitt program ved årsmøtet til Det internasjonale pengefondet/Verdensbanken i Singapore og vil ankomme Thailands hovedstad Bangkok i løpet av dagen, ifølge The Nation.

Sveriges ambassadør til Thailand, Jonas Hafström, tror disse opplysningene betyr at det kan være inngått en avtale mellom kuppmakerne og tilhengere av landets valgte statsminister Thaksin Shinawtra.

- Rolig Norges ambassadør i Thailand, Merete Brattested, sier situasjonen i landet er rolig, men den norske ambassaden i Bangkok råder likevel folk til å holde seg unna store menneskemengder.

— Vi har gitt enkelte råd til publikum. For det første bør de holde seg unna store menneskemengder her nede, de bør rette seg etter henstillinger fra lokale myndigheter, og de kan gjerne følge med på norske medier for å holde seg oppdatert om situasjonen, sier Brattested til NTB.

Hun skal senere onsdag i et møte der kuppmakerne har innkalt hele diplomatiet i Bangkok.

— Her vil vi få en orientering om situasjonen og kuppmakernes hensikter. Verken Norge eller en rekke andre land aksepterer militærkupp som politisk virkemiddel. Men vi vil delta på møtet for å få informasjon om hva som skjer, sier Brattested.

Kursfall To av Thaksins nærmeste medarbeidere, visestatsminister Chidchai Vanasatidya og stabssjef Prommin Lertsuridej, skal ha blitt «invitert» til å oppholde seg i hærens hovedkvarter. Dette har minsket frykten for voldelige sammenstøt mellom kuppmakerne og Thaksins tilhengere, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den thailandske valutaen bath opplevde sitt kraftigste kursfall på tre år få timer etter at stridsvogner omringet regjeringsbygningene i Bangkok natt til onsdag.

Børsen i den thailandske hovedstaden er stengt, etter ordre fra general Boonyaratglin og de andre kuppmakerne, som har erklært onsdagen som en nasjonal fridag.

SMILETS LAND: Kuppet av general Sonthi Boonyaratglin.
SUKREE SUKPLANG