I New York hadde Komiteen for journalisters beskyttelse satt sammen en liste med de ti verste pressefiendene i 2001. Den ble toppet med Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. Han ble kalt opphavsmannen til en uforsonlig kampanje mot landets reformvennlige presse. Titalls publikasjoner er stengt og flere journalister er arrestert.

De andre på listen var den kinesiske presidenten Jiang Zemin, Liberias Charles Taylor, Zimbabwes Robert Mugabe, Russlands Vladimir Putin, Colombias paramilitære leder Carlos Castano, Ukrainas president Leonid Kutsjma, Cubas Castro og presidentene i Tunisia og Malaysia.

Listen til «Reportere uten grenser» i Paris inneholdt 30 navn på både statsledere og geriljagrupper — som den baskiske separatistbevegelsen ETA, bortføringsgrupper i Tsjetsjenia og ledere på begge sider av konflikten i Colombia. Statsledere som Fidel Castro, Saddam Hussein, Nord-Koreas Kim Jong-il, samt Kongos nye leder Joseph Kabila var også blant de «som burde skamme seg».

Mer enn 1000 journalister er drept det siste tiåret, ifølge Den internasjonale føderasjon for journalister, som markerte dagen i London.

— Journalister er fremdeles ofre for brutale trusler, og uavhengige medier blir fortsatt sensurert. Mange steder i verden er journalistikk en svært farlig virksomhet, uttalte føderasjonen.

NTB-REUTERS