– Al-Aqsa martyrenes brigader har ikke truet med å angripe eller kidnappe nordmenn, dansker eller andre utlendinger. Hvorfor skulle vi vel det, sier «Hamdi».

36-åringen møter oss i en mørk og dyp kjeller under et verksted i gamlebyen av Nablus. Vinduet er murt igjen, trappen er bratt og en solid metalldør lukker seg bak oss.

Rommet er sparsomt møblert, noen tepper i en krok utgjør soveplass. På veggene henger plakater med bilder av palestinske martyrer, drept i kamp mot den israelske okkupasjonsmakten.

– De har alle ligget i dekning her før meg, sier «Hamdi» og nikker i retning av plakatene.

Trusler

Hvem som i forrige uke ga nordmenn, dansker og franskmenn 72 timer til å forlate byen, og som gjennomsøkte hoteller på jakt etter utlendinger, er han usikker på.

– Vi vet ikke helt. Vi har fire brigader i Nablus-området, og ingen av dem står bak disse truslene. Det gjør heller ikke Hamas eller Islamsk hellig krig (Jihad), sier «Hamdi».

– Men hvem som helst kan plukke opp et våpen og slenge ut slike trusler, og hevde at de tilhører både den ene og andre gruppen. Og mediene gjør sitt beste for å overdrive, sier han.

At det skal ha vært medlemmer av hans egen gruppe, betviler han sterkt.

– Det er i alle fall helt ukjent for meg, sier han.

Skal forsvare

«Hamdi» bekrefter at striden om karikaturtegningene har vakt sterke reaksjoner i Nablus, noe som har resultert i brenning av flagg og storming av et fransk kultursenter.

– Det var vi som stanset folk fra å rasere kultursenteret. Vi har også lovet å forsvare kirkene her i byen og vil om nødvendig også forsvare utlendinger, sier han.

Han understreker at både nordmenn og dansker er velkomne i Nablus, men gjør et unntak for danske diplomater.

– Den danske regjeringen har oppført seg arrogant i denne saken, og derfor vil vi inntil videre ikke ha noe med danske utsendinger å gjøre. Men det må ikke oppfattes som noen trussel, understreker «Hamdi».

Tråkket på Koranen

– Folk er sinte og hadde ikke forventet dette fra Danmark og Norge. At Jerusalem Post gjengir tegningene overrasker oss derimot ikke, for fra israelerne er vi vant til det meste, sier «Hamdi».

Selv var han 14 år gammel da han første gang ble kastet i israelsk fengsel, og det gikk halvannet år før han slapp ut.

– I fengselet tråkket fangevokterne på Koranen for å provosere oss. Nå forsøker Israels venner i Europa å gjøre det samme, og de har lyktes, sier «Hamdi».

– Vi er alle ofre for det som nå skjer. Vi vet at nordmenn og dansker ikke er slik, men ekstremistene har tatt føringen på begge sider. Vi får bare håpe at det roer seg snart, sier han.

Jaget

«Hamdi» har sittet ti år i israelske fengsler, og står nå høyt på israelernes liste over ettersøkte personer i Nablus-området.

En drøy time før møtet med oss, var han involvert i kamphandlinger der to israelske soldater ble såret.

Kona og de tre barna ser han knapt, vel vitende om at familiens hus er under overvåking.

– Det hender at jeg sniker meg hjem 20-30 minutter om gangen, men aldri mer. Jeg kjenner risikoen og vil ikke utsette dem for noe. Jeg må skjule meg på steder som dette, sier «Hamdi».

Labyrint

– Så du er ikke redd for å bli kidnappet da, smiler han idet vi skal ta farvel.

– Kom skal jeg vise deg hvor vi i så fall ville ha tatt deg med, sier han og viser vei innover i det mørke kjellerrommet.

Bak et overfylt lager kommer vi til et annet rom, med en lav dør skjult bak et teppe. På den andre siden venter trapper og tunneler, en labyrint som også er knyttet til kloakknettet.

– Ingen ville i så fall ha funnet deg, ler «Hamdi».

– Men ta det med ro, vi har aldri kidnappet noen og kommer heller ikke til å gjøre det. Det ville ikke tjene vår sak. Det er de israelske okkupantene vi kjemper imot, ikke resten av verden. Fortell det, sier «Hamdi» og viser oss vei ut i dagslyset igjen.