IS arrangerte en "antikapitalistisk marsj" nedover Göteborgs hovedgate Avenyn etter den lovlig arrangerte demonstrasjonen på Götaplats klokken 9. Marsjen var ikke godkjent av politiet, som satte opp sperringer. Det kom til voldsomme konfrontasjoner mellom demonstranter og politi, og byens paradegate lå knust tilbake etter gateslaget som fulgte. En rekke demonstranter fra de såkalte autonome, anarkister fra Tyskland og Italia, sluttet seg til marsjen, og var ifølge øyenvitner de som utløste voldsomhetene.

Å be om bråk — Vi advarte IS mot å arrangere denne marsjen, fordi å marsjere mot politiets sperringer rundt Mässan er å be om bråk, sier Boye Ullmann til NTB. Han sitter i ledelsen for den norske Göteborgaksjonen, som koordinerer de fredelige demonstrasjonene under EU-toppmøtet og representerer mer en 20 foreninger og fagforeninger.

— Selv om folk fra IS ikke deltok i voldsomhetene, var det mange grupper som benyttet denne anledningen til å lage kvalm. Det er veldig provoserende, fordi fokus nå blir rettet mot gatekamp og konflikt, mens vi er ute etter å sette søkelyset på de politiske sakene. Vi har forberedt denne demonstrasjonen siden januar. Denne IS-marsjen fikk vi høre om først torsdag, sier Ullmann.

Norsk allmøte Det var trolig over 1000 norske demonstranter i Göteborg i forbindelse med den store demonstrasjonen fredag kveld.

På et allmøte i Göteborgaksjonen før demonstrasjonen, ble det understreket at norske deltakerne ikke får ta på seg finlandshetter eller dekke ansiktet under demonstrasjonene fredag kveld og lørdag morgen.

— Vi skal være en glad gjeng - vi er her for å feire vårt eget nei og støtte opp om EU-motstanden i Europa, sa Leif Helland fra Ungdom mot EU - og fikk solid applaus.

Deltakerne på allmøtet var skuffet og bekymret etter voldsomhetene på Avenyn fredag formiddag.

— Det er trist det som skjedde. 99,9 prosent av oss som er her, demonstrerer jo mot EU, ikke Göteborgs handelsstand, sier RV-leder Aslak Sira Myhre.

Slagmark Deler av Göteborg var forvandlet til en slagmark fredag ettermiddag, etter nye, voldsomme opptøyer. Byens paradegate lå knust tilbake etter et gateslag mellom politi og demonstranter.

Minst fire mennesker skal ha blitt lettere skadet i sammenstøtene og tatt hånd om av Røde Kors. Utenfor hotell Scandic Rubinen, der den irske delegasjonen bor, sto flere trær i brann. Irske EU-politikere kunne ikke forlate hotellet fordi situasjonen utenfor var for truende.

Bråket i Göteborg er det alvorligste under et EU-toppmøte noen gang.

— Dette er tragisk og alvorlig. Det er alvorlig når fredelige demonstranter ikke kan få demonstrere, og at noen få ødelegger, sier Sveriges utenriksminister Anna Lindh.

NTB

Les også: Gateslag ryster GöteborgPersson: Forakt for demokratietEU-middag avlyst av sikkerhetsgrunnerPolitiet pågrep meg uten grunn Nationen-journalist pågrepet Disse demonstrererSvensk politi bestilte dansk politiaksjonAvbryter EU-protestRakettskjold på vei til EuropaEnige om WTO - uenige om Kyoto Demonstrantene innestengt Angrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumperSterk overreaksjon Bergensere på veiMagert utbytte med BushIkke enige om Kyoto EU forbyr svineeksport fra Catalonia Ingen dato for EU-utvidelse

OPPTØYER: Politiet klarte etter noen timer å få kontroll over situasjonen, og demonstrantene ble drevet bort fra Kungsportsavenyn til parkeri nærheten. Scanpix
OPPTØYER: Politiet klarte etter noen timer å få kontroll over situasjonen, og demonstrantene ble drevet bort fra Kungsportsavenyn til parkeri nærheten. Sscanppix