OGNE ØYEHAUG og NTB

Utenriksminister Jonas Gahr Støre drev diplomatisk brannslukning i hele går etter finansminister Kristin Halvorsens støtte til boikott av israelske varer.

— Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene, sa Halvorsen til avisen.

Brev til ambassaden

Støre sendte i går brev til den israelske ambassaden og forsikret at regjeringen ikke går inn for noen boikott.

— Å boikotte Israel er ikke og kommer aldri til å bli aktuelt for regjeringen. Men at SV mener dette, er ikke noe nytt. De har ment det lenge, men måten det kom frem på i dag har skapt reaksjoner, sa Støre i en debatt i TV2 i går kveld.

Regjeringen frykter blant annet en boikott kan skade Norges rolle i fredsprosessen i Midtøsten.

Førsteamanuensis i internasjonale historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, mener Norge ikke lenger spiller noen rolle, og at det heller ikke er noen fredsprosess som kan komme til skade.

Historie

— Det finnes ingen fredsprosess og det finnes ingen norsk rolle, sier Henriksen Waage.

Norge spilte en rolle som fredsmegler under den såkalte Osloprosessen i årene 1993-1996. Slik er det ikke lenger, men den sannheten er tung å svelge for norske politikere, mener Midtøsten-eksperten.

— Noen norske politikerer, særlig innen Det Norske Arbeiderparti, prøver fremdelse å opprettholde illusjonen om den norske rollen, sier Henriksen Waage.

I en pressemelding skriver den israelske ambassaden at oppfordringen fra Halvorsen avviker fra de tradisjonelt vennlige relasjonene mellom Norge og Israel:

— Vi forventer at den norske regjeringen som ansvarlig for kongeriket Norges utenrikspolitikk, gjør hva som er nødvendig for å rette opp igjen situasjonen forårsaket av regjeringens medlemmer, heter det i pressemeldingen.