• I realiteten bidrar det norske forsvaret med svært mye hjelp til USA og Storbritannia. Hvis vi ikke trekker denne støtten tilbake umiddelbart kan vi fort bli en deltaker i krigen mot Irak.

Det sier odelstingspresident Ågot Valle (SV) til Bergens Tidende.

— Statsminister Kjell Magne Bondevik var i går krystallklar på at Norge ikke bidrar på noen som helst måte i krigen mot Irak. Jeg kan derfor ikke hevde at vi allerede er med i krigen. Men mye av det forsvaret allerede bidrar med kan fort bli tolket dit hen at vi allerede er med i krigen. Hvis ikke Norges mange bidrag umiddelbart blir trukket tilbake, kan vi fort være en krigsdeltaker. Og det er jo stikk i strid med den politikk regjeringen har sagt at vi fører, sier Ågot Valle.

Dette bidrar Norge med

Dette er de til nå kjente bidragene det norske forsvaret i realiteten hjelper USA og Storbritannia med:

  • Tidlig i går morges sendte Norge 90 tonn verneutstyr mot atom-, biologiske og kjemiske (abc)-våpen til Tyrkia. Forsvarsminister Kristin Krohn Devold uttalte at det er viktig at Norge som NATO-medlem viser solidaritet med et annet NATO-land. Men samtidig bidrar forsendelsen til at USA og Storbritannia ikke behøver å tenke på dette, men konsentrere seg fullt ut om krigen.
  • Ubåten KNM «Utvær» deltar i NATOs operasjon Active Endeavour for å styrke den maritime kontrollen i Middelhavet i forbindelse med kampen mot terror. Nylig har også den norske regjeringen tilbudt NATO fire MTB-er til den samme operasjonen rundt Gibraltar. Tilbudet er også en klar hjelp til landene som har angrepet Irak, og som kan få frigitt marinefartøyer. Og hvorfor kommer tilbudet fra Norge akkurat nå?
  • Norge har nylig tilbudt USA å forlenge oppdraget til et ukjent antall, norske spesialstyrker til Operasjon Enduring Freedom i Afghanistan. Norske kampfly deltar i Afghanistan. I tillegg skal et personell på 140 nordmenn være stasjonert der til 1. april. Operasjonen ledes av USA og har ingenting med Nato å gjøre. Gjennom Norges innsats får USA og Storbritannia frigitt styrker som kan brukes i Irak.

Må trekke alt tilbake

— Hvis de er korrekte de opplysningene jeg ble kjent med i går, om at Tyrkia nå er gått inn i Nord-Irak, settes Norges hjelp til Tyrkia i et enda dårligere lys. Uansett mener jeg Norge må trekke tilbake all den militærhjelp Bergens Tidende har referert til her, sier odelstingspresident Ågot Valle. - I Afghanistan trodde vi at Norge skulle bidra til å bygge opp et demokrati. Medisinen ser ikke ut til å ha virket. Nå bidrar vi bare til å frigjøre soldater andre kan bruke i Irak. Og Norge har tross alt sagt at vi ikke støtter en krig som ikke har et FN-vedtak bak seg, sier Ågot Valle.

Viseadmiral Eivind Hauger-Johannesen ved NATOs militærkomité i Brussel bekrefter på Forsvarsnett de opplysningene BT har innhentet om forsvarets bistand i Tyrkia, Middelhavet og Afghanistan. Han avviser imidlertid at det må oppfattes som om Norge og Nato deltar i krigen mot Irak.