• Bombeangrepet er et nytt bevis på at norske tropper i Afghanistan blir brukt i et håpløst prosjekt.

Det sier seniorrådgiver Jacob Børresen ved Norsk Institutt for Strategiske Studier til Bergens Tidende.

Den pensjonerte flaggkommandøren er ikke overrasket over at den norskledede stabiliseringsstyrken i Maimana er blitt mål for bombeangrep to ganger denne uken.

— Afghanistan er blitt en hengemyr for NATO-styrkene, sier Børresen.

Han mener Norge deltar i et nyimperialistisk prosjekt.

— Eller kanskje det er mer rett å kalle det en blanding av nyimperialisme og misjonsvirksomhet der målet er å spre våre verdier om alt fra demokrati til kvinnefrigjøring. Det er i beste fall naivt å tro at vi kan vinne afghanernes hjerter og sinn med skarpe våpen, sier Børresen.

«Kynisk propaganda»

Han trekker denne historiske parallellen:

— Tenk på det som skjedde i Norge 9. april 1940. Tyskerne sto oss mye nærmere kulturelt enn det NATO-styrkene gjør i møte med innbyggere i Afghanistan. I Norge ble det reagert med avsky mot de tyske invasjonsstyrkene. Da kan vi bare forestille oss hvilke holdninger som gjør seg gjeldende på landsbygden i Afghanistan overfor NATO-styrken, sier Børresen.

Han tviler ikke på at norske soldater gjør en strålende jobb for å beskytte sivile i landet, men mener de er offer for kynisk propaganda og blir brukt i et feilslått prosjekt.

— Den politiske debatten om Norges militære engasjement i Afghanistan har for det meste handlet om vi skal sende styrker til de mer urolige områdene sør i landet?

«Skinndebatt»

— Det har vært en skinndebatt der særlig Høyre og Frp har hatt behov for å hakke på SV og gå løs på den rød-grønne regjeringen. Det ligger ingen militære realiteter bak argumentene. Det er ingen grunn til å tro at den norske ISAF-styrken i nord-Afghanistan skal unnslippe angrep og aksjoner, mener Børresen.