Det melder Nettavisen.

Gedi hevder det dreier seg om somaliere med norsk statsborgerskap.

– Vi håper Norge kan arrestere dem, fordi de støtter terrorister, sier han til Nettavisen.

Gedi hevder at islamister fra også andre skandinaviske land kjemper mot regjeringsstyrkene i landet.

Statsministeren sier videre til Nettavisen at Unionen av Islamske Domstoler har fått betydelig økonomisk støtte fra Norge, og ber om at norske myndigheter stanser pengeoverføringene.

Familie ba om hjelp

En norsk-somalisk familie i Mogadishu ba onsdag den norske ambassaden i Nairobi i Kenya om assistanse.

– Familien oppfatter situasjonen som bekymringsfull. Dessverre er det lite vi kan råde dem til annet enn å forholde seg rolig og innendørs, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet til NTB.

Henvendelsen kom mens somaliske regjeringsstyrker klargjorde seg for inntog i Somalias hovedstad Mogadishu, og den islamistiske opprørshæren trakk seg tilbake fra byen.

Julaften ble nordmenn frarådet av UD å reise til sør— og sentral-Somalia, og de som var der, ble oppfordret til å forlate området.

Trakk seg ut av Mogadishu

Islamistene flyktet torsdag morgen fra Mogadishu, og etiopiske stridsvogner rullet inn i den somaliske hovedstaden.

Ifølge øyenvitner passerte flere hundre etiopiske stridsvogner i morgentimene landsbyen Afgoye, 20 kilometer vest for Mogadishu.

– Jeg har sett 150 etiopiske stridsvogner passere på vei mot Mogadishu, forteller Abdikhalid Ali Nur som bor i landsbyen.

Etiopiske regjeringsstyrker og regjeringstro somaliske styrker rykket ifølge øyenvitner også inn mot Mogadishu fra nord og nordøst.

– Vi vil rykke inn og ta byen i løpet av de neste timene, ettersom islamistene har forsvunnet i løse lufta, sa regjeringstalsmannen Abdirahman Dinari.

– Regjeringen kontrollerer nå 95 prosent av landet og vil gjøre alt for å ta kontroll over hele, sier han.

Flyktet til Kismayu

En av lederne i Rådet for Somalias islamske domstoler (SICC), som erobret Mogadishu fra USA-støttede krigsherrer i juni, opplyste torsdag morgen at de hadde forlatt den somaliske hovedstaden.

– Vi har trukket ut våre styrker og det er ikke lenger islamske domstoler der. Nå er det bare det somaliske folk som gjør motstand, sa sjeik Sharif Ahmed.

– Vi forlot byen for å unngå kraftig bombing. Etiopiske styrker gjennomfører et folkemord mot det somaliske folk, sa Ahmed.

Ifølge en talsmann for den somaliske overgangsregjeringen har islamistene flyktet til havnebyen Kismayu.

Kaos og plyndring

Med islamistenes flukt vendte også kaoset tilbake til den somaliske hovedstaden, der det har hersket ro siden de rykket inn i juni og innførte sharialov og forbud mot den narkotiske planten khat.

– Mogadishu er nå i kaos, sa sjeik Sharif Ahmed.

Øyenvitner bekreftet at det var omfattende plyndring i byen, og at lyden av skudd lød gjennom natten.

Flere innbyggere stormet en av islamistenes forlatte bygninger i morgentimene, på jakt etter våpen og ammunisjon.

– Jeg ville se om jeg kunne finne noe til meg selv, fortalte en av dem som deltok i plyndringen, Abdi Kadir.

SOMALIA: Tilhengere av Unionen av Islamske Domstoler samlet seg i går i utkanten av Somalias hovedstad Mogadishu, mens regjeringsstyrker og etiopiske styrker rykket stadig nærmere. I dag har islamistene trukket seg ut av byen.
ABUKAR ALBADRI