De to nordmennene som er anklaget for drap i Kongo, skal ha vært på rømmen i nærmere én uke. En av dem skal også ha blitt skutt etter.

De to nordmennene er anklaget for å ha drept en innleid sjåfør da de var på vei gjennom viltreservatet Okapi øst i Kongo. Den 30 år gamle sjåføren Abedi Kasongo skal ha blitt drept tirsdag for en uke siden.

Ifølge nordmennene, en 28-åring fra Aust-Agder og en 27-åring fra Østlandet, ble bilen deres forsøkt ranet. De to skal deretter ha flyktet inn i jungelen. Da de etter hvert returnerte til bilen fant de sjåføren skutt og drept.

– Hele lokalsamfunnet jaget dem rundt i jungelen. At de bar våpen gjorde det ekstra vanskelig, sier en kilde til VG.

**Les også:

Nordmann på flukt etter drap i Kongo**

Hjelpemann vitne 27-åringen ble ifølge Aftenposten pågrepet lørdag, mens 28-åringen trolig ble arrestert mandag. 28-åringens far forteller til avisen at sønnen var på rømmen i nesten en uke, og at han var blitt skutt på flere ganger.

– Et eller flere skudd traff sekken han hadde med seg, sier faren.

Ifølge journalister i FN-styrkens Radio Okapi har en hjelpemann til sjåføren fortalt til politiet at det var en av nordmennene som skjøt sjåføren Abedi Kasongo.

Hjelpemannen sier han var til stede da drapet skjedde. Kongolesisk politi leter også etter en tolk som også skal ha vært vitne til drapet.

– Uakseptabelt behandlet En av nordmennene er blitt utsatt for uakseptabel behandling i fengselet, hevder advokaten hans.

Det er foreløpig ikke kommet detaljer om den angivelig uakseptable behandlingen, men Utenriksdepartementet (UD) ser alvorlig på opplysningene.

– Den ene av de to nordmennene som sitter fengslet i Kongo sier gjennom sin advokat at han skal ha blitt utsatt for «uakseptabel behandling», sier pressetalsmann Christian Hansson i UD til NRK.

Han legger til at UD har tatt saken opp med kongolesiske myndigheter, og at det også blir jobbet for at nordmennene blir overført til hovedstaden Kinshasa.

I en fersk video av den ene av nordmennene er han påsatt plasthåndjern, såkalte strips, og blir ført inn i en ventende bil av kongolesiske soldater.

Jobbet i sikkerhetsselskap 28-åringen har tjenestegjort i Garden som fenrik og i Telemarksbataljonen på Rena. 27-åringen skal tidligere ha tjenestegjort som fallskjermjeger i Storbritannia og senest i 2007 ha jobbet i Telemarksbataljonen.

De to mennene skal ha vært i Afrika i nærmere seks år.

NTB er kjent med at den ene av mennene tidligere var tilknyttet det private sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG), og at han etter planen skulle etablere et datterselskap av dette i Uganda.

Både familien til mennene og nære venner avviser at de to arbeidet som leiesoldater.