Nord-Koreas leder Kim Jong-il skal ha lovet dette til den kinesiske utsendingen Tang Jiaxuan. Det opplyser en anonym diplomatkilde i Beijing til nyhetsbyrået.

– Jeg forstår det slik at han ga klart uttrykk for at det ikke planlegges atomprøvesprengninger, sier kilden.

Optimisme

Kina uttrykte fredag optimisme med hensyn til å få Nord-Korea tilbake til forhandlingsbordet. Etter atomtesten 9. oktober sendte president Hu Jintao en gruppe diplomater til Pyongyang.

– Heldigvis var ikke mitt møte bortkastet denne gangen, sa spesialutsendingen Tang Jiaxuan da han møtte USAs utenriksminister Condoleezza Rice fredag. Han ba samtidig USA om å innta en mer fleksibel holdning i konflikten om Nord-Koreas atomvåpenprogram, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Kinas utenriksminister mener besøket til Nord-Korea var nyttig:

– Det økte i det minste den gjensidige forståelsen. Alle diskuterte hvordan man kan gjenoppta prosessen med sekslandssamtalene så fort som mulig, sa Li under møtet med Rice.

Fortsatt sanksjoner

Rice sa samme dag at USA er villig til å vende tilbake til sekslandssamtalene, men at de økonomiske sanksjonene mot det nordkoreanske regimet blir opprettholdt.

– Nord-Korea ba oss om å vende tilbake til samtalene uten betingelser, noe som ikke er vanskelig for oss, sa Rice rett etter møtet med sin kinesiske kollega.

Hun sa også at Kina har lovet å være nøye med å kontrollere grensen mot Nord-Korea, for å sikre at det ikke smugles våpen og materiell som kan brukes til å utvikle atomvåpen, over grensen.