Men USA ser fortsatt med mistenksomhet på nordkoreanernes arbeid.

Sprengningen fredag var en del av prosessen med å avvikle Nord-Koreas atomprogram. Til gjengjeld har USA og andre vestlige land lovet å oppheve landets isolasjon. Nord-Korea overleverte torsdag en detaljert beskrivelse av atomprogrammet til kinesiske myndigheter.

Les også:

— USA ennå bekymret for Nord-Koreas atomplaner

Sørkoreanske og internasjonale medier fulgte sprengningen av det 20 meter høye tårnet ved reaktorkomplekset i Yongbyon, ni mil nord for Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Ødeleggelsen av tårnet har stor symbolverdi.

«Ufullstendig»

Amerikanerne føler en viss lettelse, men likevel er regjeringen i Washington fortsatt skeptisk.

– Hvis dokumentasjonen nordkoreanerne har lagt fram, var en skoleprøve, ville den få karakteren «ufullstendig», skrev nyhetsbyrået AP fredag.

Dokumentene inneholder for eksempel ingen opplysninger om hvor mange atombomber Nord-Korea har på lager, og ingen løfter om hva som skal skje med dem. Landet gjennomførte en kjernefysisk prøvesprengning i oktober 2006.

Det foreligger heller ikke noen fullstendig beretning om nordkoreansk hjelp til syrernes utvikling av det USA mener var et kjernefysisk anlegg nordøst i Syria. Israel bombet og ødela i fjor dette anlegget.

Les også:

— Hemmelig atomprogram i Syria

Bekymret

Nord-Korea har ifølge AP sagt seg klar over at USA er bekymret over landets kjernefysiske samarbeid med Syria og med nordkoreanernes egen anrikning av uran. I april i år sendte regjeringen i Pyongyang et eget dokument om disse spørsmålene til Washington.

– Det viktigste ubesvarte spørsmålet vil høyst sannsynligvis bli stående ut over president George W. Bushs embetstid, som utløper i januar neste år. Det er spørsmålet om Nord-Korea mener alvor med løftene om å gi avkall på atomvåpen, skriver AP.

De seks landene som forhandler om energihjelp og annen bistand til Nord-Korea som motytelse for en avvikling av landets atomprogram, skal møtes igjen i Beijing i juli. Disse landene er Nord-Korea, Sør-Korea, Kina, Japan, Russland og USA.

XINHUA
XINHUA