— Det som er i gang, er et forsøk på å gjennomføre et statskupp. Jeg er imidlertid trygg på at republikkens president, som jeg holder kontinuerlig kontakt med, ikke vil slutte å respektere grunnloven i den demokratiske republikken Timor-Leste, sa Alkatiri lørdag.

President Xanana Gusmao er Alkatiris politiske rival, men Alkatiri avviser kategorisk at Gusmao er innblandet i kuppforsøket. Han fremholder også at opptøyene skyldes politisk splid og ikke er etnisk motivert.

Mange innbyggere i Dili frykter et nytt blodbad ettersom væpnede gjenger gjør som de vil i flere områder av byen.

Tykk røyk stiger opp fra bydeler hvor gjenger har satt fyr på hus og biler.

Australia har sagt seg villig til å sende 1.300 soldater til øya, og torsdag ankom en fortropp på 150 soldater. Men disse har mer enn nok med å sikre viktige bygninger, ambassader og flyplassen.

Enkelte av ungdommene som deltar i opptøyene, er knapt i tenårene. De er utstyrt med automatvåpen, macheter, klubber og dolker, og mange steder har de satt opp veisperringer av brennende bildekk og steinblokker.

En FN-ansatt sier at det er snakk om et oppgjør mellom ulike klaner som bor i byen, mens en katolsk prest kaller opptøyene for