President Barack Obama (48) uttrykte i dag tvil om han fortjener fredsprisen. Andre er ikke i den minste tvil, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Som ventet ble reaksjonene blant hans politiske motstandere en konkurranse i kreativ utskjelling. Det er en kunst Rush Limbaugh behersker bedre enn de fleste. Den innflytelsesrike radioverten antyder at en internasjonal konspirasjon ligger bak tildelingen.

— Støtte til å «kastrere» USA

«Dette blottgjør fullstendig illusjonen som er Barack Obama. Med denne «prisen» oppfordrer verdens eliter Obama, Fredens mann, til ikke å gjennomføre opptrappingen i Afghanistan, ikke foreta noe overfor Iran og dets atomprogram, og i bunn og grunn at han fortsetter sine forsøk på å kastrere USA» skriver han i en e-postmelding til Politico.

Det engelske ordet for å kastrere, «emasculate», kan brukes i overført betydning som «svekke», men det har alltid den kjønnslige konnotasjonen.

Limbaugh hadde mer på hjertet om dem som deler ut prisen: «De ville elske et svekket USA, et USA uten handlingsvilje, og dette er deres måte å fremme det konseptet».

Han synes det er morsomt at prisen kunngjøres nøyaktig én uke etter at Chicago tapte kampen om å få arrangere sommer-OL i 2016. Obama reiste personlig til København for å fremme byens kandidatur: «Jeg tror Gud har en flott sans for humor» skriver Limbaugh.

Rush Limbaugh regnes som en av det mest innflytelsesrike personlighetene i USA. Radioprogrammet hans har flere millioner lyttere daglig.

McCain mer sjenerøs

Det republikanske partis leder, Michael Steel, fastslår i en pressemelding at president Barack Obama får prisen som et resultat av sin «star power» (stjernestatus), snarere enn for «noe meningsfullt han har oppnådd».

— Det er uheldig at presidentens stjernestatus har strålt så sterkt at trettesløse forkjempere som har gjort virkelige fremskritt mot fred og menneskerettigheter, er forbigått, sier Steele.

— Det virkelige spørsmålet amerikanere stiller seg, er: «Hva har presidenten faktisk oppnådd» mener Steele. Han tror ikke det amerikanske folket vil gi presidenten noen pris for «å skape jobber, økonomisk ansvarlighet eller for å følge opp retorikk med konkrete handlinger».

Obamas motkandidat i fjorårets presidentvalg, senatorJohn McCain, er noe mer sjenerøs i sin kommentar.

— Jeg kan ikke forstå alt de ville med tildelingen, men jeg tror forventninger var en del av begrunnelsen. Og jeg er sikker på at presidenten forstår at han nå har enda mer å leve opp til. Men som amerikanere, er vi stolte når vår president mottar en pris i en så prestisjefylt kategori, sier han til CNN.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Bush: — Ingen kommentar

Stephen Hess, forsker ved Brookings-instituttet i Washington D.C., og tidligere rådgiver i Det hvite hus under Eisenhower og Nixon, låner et slagord fra Obamas valgkamp: «The Audacity of Hope» («Våge å håpe», som Obamas bok med samme navn heter på norsk).

— Dette viser at Nobelkomiteen våger å håpe. Våger å håpe at løftene oppfylles senere, sier Hess til USA Today.

Det er ikke bare republikanere i USA som påpeker at presidenten ennå ikke har utrettet mye for fred. Historieprofessor William Jelani Cobb ved Spelman College i Atlanta tror tildelingen kan ødelegge for prisens og komiteens troverdighet.

— Det ser mer ut som en politisk tilslutning enn en pris gitt på objektivt grunnlag, sier Cobb, som nettopp har skrevet en bok om Obama, til Associated Press.

Tidligere president George W. Bush har ingen kommentar til at Obama vinner fredsprisen, opplyser hans talsmann, David Sherzer.

Delte meninger blant folket

Blant vanlige amerikanerne som NTB har snakket med, i hovedstaden Washington D. C., var meningene delte om fredsprisen.

Peter fra St. Paul i Minnesota er strålende fornøyd med årets tildeling. — Det er en anerkjennelse av at Obama har tatt USA i en ny retning, sa han foran Det hvite hus, rett før Obama holdt sin tale. - Mens George W. Bushs budskap til verden var at vi ikke bryr oss om hva dere synes, så ønsker Obama samarbeid. For det fortjener han fredsprisen, mener Peter.

Matt Schwartz fra Illinois er mer skeptisk. - Jeg lurer på hva han har gjort for å fortjene denne prisen. Jeg synes prisen burde være en anerkjennelse av noe man har oppnådd. Men på den positive siden så er det jo ærefullt å bli tildelt en slik pris, sier han.

Ifølge Schwartz, som har tatt turen for å vise frem Det hvite hus til døtrene, viser tildelingen at en ny politikk blir satt pris på av resten av verden.

— Selv om han ikke har oppnådd noe ennå, synes jeg det er en god ting at Nobelkomiteen anerkjenner at han strekker ut en hånd til verdenssamfunnet, sier han til NTB.

Hva synes du? Syng ut i kommentarfeltet.

AP