Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus tale søndag, hvor han for første gang åpnet for at palestinerne kan få en slags stat, fikk positiv mottakelse i Washington. En talsmann for president Barack Obama beskrev talen som et viktig skritt framover.

**Les også:

Netanyahu støtter demilitarisert palestinsk stat**

FOTO: BAZ RATNER

– Netanyahu gikk et skritt eller to i den retningen Obamas regjering ønsker, sier Tamara Cofman Wittes ved den amerikanske tankesmien Brookings Institute.Hun mener likevel ikke at talen representerer noe gjennombrudd i Midtøsten-konflikten. Wittes peker på at Netanyahu fortsatt nekter å stanse utvidelsen av de israelske bosetningene på Vestbredden, noe som har vært Obamas viktigste krav til den israelske regjeringen.

Betingelser Hun mener det fortsatt er uklart hvor sterkt press amerikanerne vil legge på Israel.

– Helt siden Netanyahus besøk i Washington i forrige måned har israelerne ønsket å teste hvor bestemt Obama-regjeringen er i forhold bosetninger og en palestinsk stat, sier Wittes.

Netanyahu stilte søndag en rekke krav som må oppfylles for at han skal kunne godta opprettelsen av en palestinske stat. Palestinerne må klare seg uten et eget militærvesen, de får ikke kontrollere sitt eget luftrom og de må anerkjenne Israel som en nasjonalstat for jødene.

Wittes tviler på om disse kravene er absolutte, og tror heller de bør tolkes som et tidlig bud i et pokerspill som kommer til å ta lang tid.

– Torpedert Den palestinske selvstyremyndigheten er lite imponert av Netanyahus tale, og en talsmann for president Mahmoud Abbas beskriver den som sabotasje av fredsprosessen i Midtøsten.

– Netanyahus uttalelser har torpedert alle initiativer, lammet all den innsats som er gjort, og han har utfordret palestinernes, arabernes og amerikanernes standpunkter, sa talsmann Nabil Abu Rdainah søndag.

I en kommentarartikkel i den israelske avisa Haaretz framholdes det at flere av Netanyahus betingelser ligger langt unna det palestinerne kan godta. Det gjelder blant annet kravet om at selvstyremyndigheten må fjerne Hamas-bevegelsen fra Gazastripen, at palestinerne må anerkjenne Israel som en jødisk stat og at ingen palestinske flyktninger skal få vende tilbake til Israel.

Kommentarskribenten mener et avgjørende spørsmål er hvordan Barack Obama velger å forholde seg til det siste israelske utspillet.

«Nå må vi se hvordan sjefen i Washington reagerer. Vil han rose Netanyahu, eller be om mer?», heter det i artikkelen.

Si din mening om situasjonen i Midtøsten her.