Tallet på omkomne etter mandagens katastrofale jordskjelv har steget til 28.881, melder kinesiske myndigheter lørdag.

– Tallet på bekreftede omkomne har steget til 28.881, opplyste myndighetenes talsmann Guo Weimin på en pressekonferanse lørdag.

Samme dag meldte nyhetsbyrået Xinhua at lokale tjenestemenn anslår at tallet på omkomne i en av de hardest rammede byene, Deyang, vil komme opp på 20.000. Myndighetene har tidligere bekreftet 7.568 omkomne i Deyang.

Frykter flom

Tjenestemenn anslår at det totale tallet på omkomne etter jordskjelvet er over 50.000.

Kinesiske myndigheter frykter at en elv er i ferd med å gå over sine bredder, og har bedt alle som befinner seg i Beichuan om å ta seg opp til fjellene i tilfelle det skulle bli flom.

Nyhetsbyrået Xinhua meldte lørdag at vannivået stiger raskt, og at elven kan gå over sine bredder «når som helst».

– Jeg er veldig redd. Jeg har hørt at vannet kan komme brusende nedover byen her. Om det skjer, vil vi ha over ti meter med vann over oss, sier en av beboerne, Liang Xiao.

Vill flukt

BBCs journalist Paul Danahar sier det brøt ut panikk og vill flukt etter at myndighetene kunngjorde advarselen.

– Alle bare sprang; redningsarbeidere, nødhjelpspersonell, helsepersonell og lokale. Skadde mennesker og mennesker som satt fast under ruinene, måtte bare bli etterlatt, forteller han.

– Vi holdt på å filme en mann som var i ferd med å bli dratt ut av ruinene etter timer med graving – og redningsmannskapet måtte bare forlate ham og løpe av gårde, sier Danahar.

Eldre mennesker skal ha blitt båret ut av byen av militære.

Flere etterlatt

Minst 46 personer som er alvorlig skadd skal være etterlatt i Beichuan, som er en av de hardest rammede stedene etter mandagens jordskjelv, ifølge Xinhua. Redningsarbeidet er nå satt på vent.

Også i byen Qingchuan, som ligger nord for Beichuan, skal en elv være i fare for å flomme over, ifølge Xinhua. Mer enn 2.000 mennesker skal ha blitt evakuert fra dette området.

Reuters/STRINGER/CHINA
DAVID GRAY
DAVID GRAY
STRINGER/CHINA
JASON LEE