Israelske fly bombet fredag fire bruer på hovedveien nordover, sammen med nye angrep på Hizbollah-posisjoner sør i landet. Hjelpekolonnene til FN og andre organisasjoner ble fullstendig lammet, og Kirkens Nødhjelp måtte be medarbeidere på vei inn i Libanon om å snu.

En kolonne av åtte lastebiler med til sammen 150 tonn nødhjelp ble stående fast etter at israelske bomber kuttet det FN omtaler som «navlestrengen» for hjelpeforsyninger.

– Hele veien er borte

– Hele veien er borte, sier Astrid van Genderen Stort, informasjonssjef hos FNs Høykommissær for flyktninger UNHCR.

– Dette er virkelig et stort tilbakeslag, for vi bruker landeveien til å frakte hjelpemannskaper og hjelp inn i landet.

Brua ved Maameltein, rett nord for Beirut, er splittet på midten av et enormt krater rundt de knuste restene av en minivan. Lenger nord lå en annen bru i grus over dalen den inntil fredag krysset.

EU uttrykker i en uttalelse sterk bekymring etter bombingen av bruene.

– Mer enn noen gang er det avgjørende at vi har adgang til mennesker som trenger øyeblikkelig hjelp, sier EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner.

FN-organisasjonen WFP avlyste en kolonne med hjelpeforsyninger sørover til Tyr og Rashidiye etter at flyangrep mot bydeler sør for Beirut.

Kirkens Nødhjelp har bedt medarbeidere som var på vei inn i Libanon, om å vende tilbake til Damaskus i Syria. Beredskapsleder Arild Isaksen tror bombingen av hovedveien nordover fra Beirut kan få alvorlige følger

Havneblokade

Libanons helseminister Mohammed Khalifeh sa fredag at blokaden av landets havner har skapt drivstoffmangel som gjør det svært vanskelig å holde sykehusdriften i gang. Situasjonen er verst i havnebyene Saida og Tyr sør i landet, opplyste Khalifeh.

– Sykehusene har fått inn svært mange pasienter, men ingen medisinske forsyninger og ikke noe drivstoff i det hele tatt. Men vi kan ikke sitte og se på at sykehus må stenge, det være seg i sør, i nord eller i Beirut, sa helseministeren til nyhetsbyrået DPA.

Mange drept

Minst 26 sivilpersoner ble ifølge nyhetsbyrået AFP fredag drept i et israelsk luftangrep øst i Libanon, like ved grensen til Syria. Reuters meldte at minst 33 personer ble drept.

Angrepet helt nord i Bekaadalen, i landsbyen Qaa, rammet arbeidere som var i ferd med å losse frukt og grønnsaker, ifølge libanesiske kilder. Blant ofrene var det både syriske kurdere og libanesere. Flere av de sårede skal ha blitt evakuert til Syria.

Minst sju sivilpersoner ble drept og ti såret i et israelsk luftangrep i en landsby i Sør-Libanon fredag kveld, opplyser libanesiske sikkerhetskilder. Angrepet var rettet mot et hus hvor flere innbyggere hadde søkt ly mot kamper mellom israelske soldater og Hizbollah.

Libanons statsminister sa torsdag at 900 libanesere er drept hittil i krigen, men det kom ingen nye totale tall fredag.

Israelske kampfly angrep mer enn 150 mål på bakken i Sør-Libanon, mens artilleriet skjøt uavbrutt mot Hizbollah-militsens stillinger.

Fire israelere

Minst fire israelere ble fredag drept av Hizbollah-raketter nord i Israel. En ny bølge av raketter rammet området. Tre soldater skal også være drept i kamper i Libanon, og israelske myndigheter oppga det samlede tallet på drepte i krigen til 30 sivile og 44 soldater, i alt 74.

Også en evakuert syrisk by på Golan-høydene ble truffet, og noen raketter landet på syrisk territorium, mens andre landet i områder som Israel holder okkupert.

Innbyggerne i Israels største by Tel Aviv forberedte seg fredag på rakettangrep. Dagen før sa Hizbollah-lederen sjeik Hassan Nasrallah at Tel Aviv må betale for bombingen av Beirut.

Sikkerhetsrådsmøte

FNs sikkerhetsråd var fredag kalt sammen til et møte der de 15 medlemslandene skulle få en orientering om utviklingen i Midtøsten. Bak kulissene fortsatte arbeidet med å avklare grunnlaget for våpenhvile og utplassering av en FN-styrke i Sør-Libanon.

Storbritannias statsminister Tony Blair utsatte fredag sin sommerferie for å ta kontakt med andre internasjonale ledere om en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd. Blair tror de neste par dagene blir avgjørende, sa en talsmann for hans kontor.

Syriske bønder undersøker ruinene etter et israelsk angrep.
STR
Om lag 30 personer ble drept i et israelsk luftangrep på landsbyen Qaa nordøst i Libanon fredag.
STR
Røyk stiger opp fra et område nær den sørlige havnebyen Tyr sør i Libanon etter at israelske fly bombet stedet fredag.
ZOHRA BENSEMRA
Israelske soldater gransker rester av raketter som er blitt skutt fra Libanon av Hizbollah.
PETR JOSEK
Innbyggere i den israelske landsbyen Tarshiha under et av Hizbollahs angrep. To personer ble drept av raketter som rammet Nord-Israel fredag.
CARLOS BARRIA