London: Det er avisen Financial Times som skriver at finansminister Alistair Darling skal være åpen for ordninger som betyr at islendingene må betale mindre renter på beløpet som etter planen skal tilbakebetales til Storbritannia og Nederland.

Summen, som tilsvarer drøye 30 milliarder norske kroner, er kompensasjon for penger som britiske og nederlandske innskytere tapte da den islandske nettbanken Icesave gikk konkurs i 2008.

Planen har vært at britene skal få tilbake pengene sine over en periode på 15 år. Ifølge Financial Times vurderer Alistair Darling nå enten å gi islendingene rentefritak i noen år, eller å godta flytende rente på beløpet de skylder.

Selv om finansministeren fortsatt insisterer på at britiske skattebetalere «må få pengene sine tilbake», betyr ordningene som nå vurderes, at islendingene alt i alt kan slippe billigere unna.

Den islandske nasjonalforsamlingen Alltinget vedtok i desember med knapp margin å kompensere Storbritannia og Nederland for utgiftene de har hatt i forbindelse med Icesave-kollapsen. Men lovgivningen ble stanset av president Ólafur Ragnar Grímsson. Planen er nå at islendingene skal stemme over avtalen 6. mars.

Et «nei» til Icesave-avtalen i avstemningen kan både true den islandske regjeringen og minske sjansene for at Storbritannia og Nederland får pengene de krever. Dermed har myndighetene i alle tre landene interesse av å komme fram til et kompromiss som gjør det mulig å unngå folkeavstemningen, skriver Financial Times.