Torsdag kveld USAs president Barack Obama ned en krans på tomten der World Trade Center og tvillingtårnene sto inntil den 11. september 2001 til minne om de nær 3000 ofrene fra Al Qaidas største terrorangrep, melder aftenposten.no.

Presidenten la også ned en krans ved foten av det såkalte «Survival Tree». Et pæretre som ble ødelagt under angrepene den 11. september, men reddet ut av ruinene og plantet på området på nytt til minne om ofrene.

Presidenten bøyde hodet til ett minutts stillhet. Deretter gikk han rundt og samtalet med noen av de fremmøtte, deriblant 14 år gamle Payton Hall, som mistet faren sin i terrorangrepene.

Private samtaler

Det er første gang Obama gjør et offisielt besøk som president på stedet der World Trade Center og tvillingtårnene sto inntil den 11. september 2001.

Besøket kommer fire dager etter angrepet mot Al Qaidas leder Osama bin Laden natt til søndag.

50 familier var plukket ut til å delta på seremonien på Ground Zero.

Programmet videre etter kransenedleggingen er at presidenten vil ha private samtaler med noen av ofrenes pårørende, i tillegg til redningsmannskap som overlevde.

— Presidenten vil møte dem og dele dette viktige og avgjørende øyeblikket med dem, sier Jay Carney, pressetalsmann ved Det hvite hus.

Taler ikke

Det hvite hus meldte på forhånd at Obama ikke ville holde noen tale på Ground Zero.

Medier mener det kan være av frykt for at det kan bli oppfattet som han slår politisk mynt på saken.

Ifølge Tv-stasjonen CBC ble området rundt Ground Zero avstengt allerede tidlig torsdag morgen, bevoktet av et stort oppbud politistyrker.

Medier skriver at Obama vil med dette la New York få sitt eget «øyeblikk av rettferdighet»

— Osama bin Ladens død blir sett på som en milepæl. Det er en mulighet for denne byen til å komme videre. Angrepene den 11. september har hatt en sterk psykologisk innvirkning på byen, sier CBCs kommentator David Common.

Besøkte brannstasjon

Første stopp på presidentens New York-besøk var Midtown brannstasjon, som han besøkte sammen med New Yorks tidligere borgermester Rudolph W. Giuliani.