Washington: Bevegelsen i forhandlingene mellom USA og Russland kan føre til at de to landenes kjernefysiske arsenaler reduseres til sitt laveste nivå på et halvt århundre.

Amerikanske og russiske ledere håper at de kan undertegne en oppfølger til den nå utløpte START-avtalen i april, skriver New York Times. Presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev skal drøfte planen på telefon fredag, het det på avisens nettsider torsdag.

— Etter måneder med forsinkelser og fastlåste samtaler er de to partene enige om å redusere tallet på utplasserte atomstridshoder med mer enn en firedel. Antall bæresystemer (fly og raketter) skal halveres, sier ikke navngitte tjenestemenn til den amerikanske avisen.

Alle de nødvendige dokumentene for en undertegning er klare

Senator Richard Lugar

Rakettforsvar

— Nye inspeksjonsordninger skal tre i kraft til erstatning for dem som forsvant da den gamle START-avtalen utløp i desember. Men den nye traktaten vil ikke være til hinder for USAs planer om et rakettforsvar med baser i Europa, heter det videre i artikkelen.

Ifølge den amerikanske senatoren Richard Lugar håper USA at den nye traktaten kan undertegnes i Tsjekkias hovedstad Praha 8. april. Republikaneren Lugar vil trolig spille en viktig rolle når traktaten skal ratifiseres av Kongressen i Washington.

En russisk tjenestemann, som ber om å få være anonym, bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at Obama og Medvedev nå skal bli enige om når og hvor de skal undertegne avtalen.

— Alle de nødvendige dokumentene for en undertegning er klare, sier han.

Bekrefter

— Vi arbeider fortsatt med å få den nye avtalen helt ferdig. Men vi har snakket med våre tsjekkiske allierte og russerne om en undertegning i Praha når traktaten er klar, sier en amerikansk tjenestemann til den engelskspråklige Moskva-avisen Moscow Times.

Den russiske ambassaden i Praha opplyser ifølge nyhetsbyrået DPA at seremonien der traktaten skal undertegnes etter planen skal holdes 8. april.

— Eksperter går ut fra at den nye avtalen nå i praksis er i havn, skriver byrået torsdag.

Den opprinnelige START-avtalen, START 1, mellom USA og det daværende Sovjetunionen ble inngått i 1991 og utløp i desember i fjor. Den russiskamerikanske START II, som ble undertegnet i 1993, har aldri trådt i kraft.