Opposisjonsleder Raila Odinga avlyste mandag alle demonstrasjoner og vil i stedet gi forhandlinger en sjanse.

Antall mennesker som er drept i sammenstøt etter valget, ble samme dag justert kraftig opp, fra om lag 300 til 486, ifølge en offentlig komité. Odinga mener at så mange som 1.000 mennesker kan være drept, og også hjelpearbeidere mener at dødstallet vil stige kraftig.

Samtidig antyder USAs toppdiplomat for afrikanske spørsmål, Jendayi Frazer, at valget for halvannen uke siden var preget av fusk, slik Odinga hele tiden har hevdet.

– Kenyanerne er blitt lurt av sine ledere og deres institusjoner. De politiske lederne må stanse volden, og de må reformere institusjonene, sier Frazer. Også internasjonale valgobservatører er kritiske til stemmeopptellingen etter valget.

Frazer sier imidlertid også at hun har tro på Kenyas framtid, og at USA fortsatt ser på Kenya som er sterk regional drivkraft.

Flere drepte

Uroen i Kenya brøt ut etter at president Mwai Kibaki ble utropt til vinner etter valget 27. desember og kunne ta fatt på en ny periode. Samtidig hevdet Odinga at det var han som var den rettmessige vinneren.

Mange kenyanere er svært misfornøyde med den gamle makteliten. Kibaki har lovet kamp mot korrupsjon, men fram til nå har resultatene vært få. I tillegg har folk fra Kibakis egen folkegruppe vært privilegert, både økonomisk og politisk.

Mange ble rasende da Kibaki vant igjen, og harmen resulterte i etniske hatangrep mellom Kenyas ulike folkegrupper.

Et FN-støttet panel sier at drapene etter det omstridte valgresultatet kan minne om etnisk rensing og folkemord.

– Enkelte av disse drapene ble begått på de mest bisarre og kaldblodige måter og er beslektet med etnisk rensing og folkemord siden de rettet seg mot de mest sårbare, inkludert kvinner og barn, sier Liberata Mulamula. Han er leder for Den internasjonale konferansen for Great Lakes-regionen (ICGK).

Åpen for dialog

De siste dagene har Odinga sagt at han er åpen for en politisk dialog, men ikke hvis Kibaki blir sittende som president. Nå kan det se ut som om han likevel er villig til å snakke med sin rival.

– Vi har nå fått forsikringer om at forhandlingene om en løsning på krisen i Kenya er i gang, sa Odinga etter et møte Frazer mandag.

– Derfor går vi nå ut med informasjon til våre tilhengere over hele landet om at det ikke vil bli offentlige demonstrasjoner tirsdag.

Odingas utspill er godt nytt for dem som fryktet at demonstrasjonene ville føre til enda mer kaos og vold.

Frazer kom til Kenya sist helg. Den sørafrikanske nobelprisvinneren Desmond Tutu har også deltatt i samtalene, og tirsdag eller onsdag kommer lederen for Den afrikanske union, John Kufuor, for å megle mellom partene.

Ifølge internasjonale hjelpeorganisasjoner trenger 100.000 flyktninger vest i Riftdalen øyeblikkelig hjelp. Verdens matvareprogram (WFP) har nå sendt den første bilkolonnen fra havnebyen Mombasa til Nairobi og Eldoret i den vestlige delen av landet med til sammen 670 tonn matvarer.

Thomas Mukoya
RADU SIGHETI
ANTONY NJUGUNA