IRINA LEE

Feriedrømmen ble brutalt knust for den danske familien som var på to ukers juleferie i Phuket.

— Vi var ute på seiltur da monsterbølgen kom. Underlig nok merket vi ikke så mye til selve bølgen akkurat da, men vi kunne jo se at den slo kraftig mot land, forteller familiefaren Tom Rasmussen.

Familien var på vei til Phi-Phi-øyen da tsunamien dundret inn over ferieparadiset. Da de kom frem til øya forsto de at dette var alvorlig.

— Alt lå bare hulter i bulter, forteller yngstesønnen Alexander (11). - Alt var knust. Båten kunne ikke legge til land fordi alle kaiene var borte. Alt var slått til pinneved på stranden, forteller familiefaren.

Kraftig forslått

Seilbåten ble liggende flere timer til havs før kapteinen bestemte seg for å snu og sette kursen tilbake mot Phuket. Der ble liggende til havs enda en stund. Nok en gang ble de møtt av et grufullt syn, og heller ikke her klarte båten å legge til land.

— Vi ble fraktet et godt stykke unna og satt i land. Vi kom oss ikke tilbake til hotellet den natten, forteller Tom.

Hans står omkranset av sin kone Betina og barna Alexander (11), Nanna (16) og Caroline (17) når Bergens Tidende møter dem på Kastrup flyplass. Familien, som er hjemmehørende i Kalundborg, var blant de heldige, få som kom seg ut av Thailand i går. Selv reiste de med rutefly via Frankfurt. I tillegg kom 326 skandinavere med et charterfly til Kastrup ved 21-tiden i går kveld, blant dem flere nordmenn.

Bergens Tidende var i kontakt med et norsk par som var blant de evakuerte feriegjestene. Mannen var tydelig kraftig forslått. - Vi klarer ikke å snakke med dere nå. Jeg håper dere har respekt for det, sa det norske paret, som bekreftet at det var flere nordmenn om bord i charterflyet. De reiste sent i går kveld videre til Oslo.

Samtlige chartergjester som ble evakuert fra Thailand i går ble skjermet for pressen. Det var i hovedsak dansker, men også mange svensker og noen nordmenn blant dem.

Luksusbåter i trærne

Den danske familien Rasmussen avbrøt sin ferie så raskt som mulig etter at katastrofen rammet ferieparadiset deres.

— Det er helt uvirkelig. Vi tenker på alle de fantastiske menneskene vi møtte der nede som nå sannsynligvis er døde, sier Betina.

Døtrene begynner å snakke om den hyggelig mannen som betjente dem mens de lå på strandstolene i Phuket. Og om de mange små butikkene som lå helt nede ved strandkanten.

— Deler av stranden var jo nærmest en blindvei, så alle de som jobbet der må jo være døde nå, sier Nanna (16), i det moren tar et godt tak rundt skuldrene hennes.

— Store luksusbåter på 30-40 fot lå krøllet sammen oppi trærne, sier faren Tom.

— Jeg tror ikke alvoret helt har fått opp for oss ennå, sier familiefaren. Han får tårer i øynene når han tar avskjed med Bergens Tidende.

— Nå vil vi bare hjem, hjem, sier han.

Tidligere på dagen i går ankom 50-60 norske turister, som hadde vært i de kriserammete områdene, Gardermoen.

— Mange hadde mistet alt de eide, og noen kom hjem med bare et håndkle, forteller informasjonssjef ved Oslo lufthavn, Jo Kobro, til Bergens Tidende.

Kriseteam

Etter et initiativ fra Helsedirektoratet, ble det i går opprettet et kriseteam ved Oslo lufthavn. Teamet består av to leger, av avdelingsleder fra krisepsykiatrisk avdeling i Ullensaker kommune og flyplasspresten.

— Disse har oppholdt seg ved bagasjebåndene i ankomstområdet, og har vært utstyrt med plakater, slik at berørte passasjerer kan ta kontakt, forteller Kobro.

Ettersom dette er turister som ankommer Norge med ordinære rutefly fra flere ulike destinasjoner, har det vært vanskelig for kriseteamet å vite hvem som trenger hjelp.

— Noen har jo ankommet flyplassen kun iført T-skjorte og shorts, uten noen eiendeler, og da er det enkelt å peile dem ut. Vi hadde blant annet en hel familie som ankom uten noe som helst - uten bagasje, penger eller papirer. Noen andre ankom bare ikledd treningsdress, og så hadde de meg seg et håndkle. Det hadde de fått på hotellet, forteller Kobro.

Erfaringene så langt viser at mange av de hjemvendte har behov for hjelp. Bortimot 20 passasjerer har hatt nærmere samtaler med helsepersonell, og flere vil også bli fulgt opp i løpet av onsdagen. Noen få har også uttrykt behov for akutt hjelp, særlig med tanke på å få snakke med helsepersonell eller prest.

— Dette blir håndtert som en beredsskapssak fra vår side. Når det gjelder den videre oppfølgingen, henviser vi folk til å kontakte helsetjenesten i hjemkommunen, påpeker Kobro.

Så vidt han vet, er dette andre gang Oslo lufthavn etablerer et kriseteam. Første gang var etter Linate-ulykken høsten 2001.

PÅ VEI HJEM: Familien Rasmussen ankom Kastrup flyplass sent i går kveld. - Det var helt uvirkelig. Jeg tror ikke alvoret har gått helt opp for oss ennå, forteller Tom Rasmussen (f.h.) Kona Betina, døtrene Nanna (16) og Caroline (delvis skjult) og sønnen Alexander (11) var på ferie i Phuket i Thailand da katastrofen rammet.<br/>Foto: HÅVARD BJELLAND