— Hvis USA ønsker å unngå et nytt Vietnam, er det ikke noe alternativ til å trekke styrkene ut, sier Gorbatsjov (79), som vet hva han snakker om: Han var nemlig den Sovjet-lederen som for mer enn 20 år siden trakk alle russiske styrker ut av Afghanistan etter ti års krig.

Nå roser Gorbatsjov beslutningen til president Obama om å trekke seg ut neste år, men advarer også om at det er farer forbundet med å komme seg ut.

— Seier er umulig i Afghanistan. Obama gjør rett i å trekke seg ut, uansett hvor vanskelig det er, sier Gorbatsjov i et intervju med BBC .

Det er fremdeles mange russere som frykter demokrati og foretrekker et totalitært regime

Mikhail Gorbatsjov

Avtale med USA

I intervjuet røper Gorbatsjov at før han trakk sovjetiske styrker ut av Afghanistan, hadde han inngått en avtale med Iran, India, Pakistan og USA.

— Vi hadde håpet USA ville stå ved avtalen om at Afghanistan skulle være nøytral. et demokratisk land med gode relasjoner til sine naboer og med både USA og Sovjet.

— Amerikanerne sa at de støttet dette, men samtidig trente de militante, de samme som i dag terroriserer Afghanistan og mer og mer Pakistan, sier Mikhail Gorbatsjov.

— Derfor er det så vanskelig å komme ut nå, sier han og legger til: - Hva er alternativet – et nytt Vietnam? Sende en halv million soldater? Det vil neppe virke.

— Det beste NATO kan håpe på er å hjelpe landet på fote og la det gjenreise seg selv etter krigene.

Russisk demokrati i vansker

I det samme intervjuet uttrykker Gorbatsjov også bekymring for den politiske utviklingen i Russland.

— Jeg er bekymret, vi er ikke halvveis på veien fra totalitært styre til demokrati og frihet. Kampen fortsetter. Det er fremdeles mange russere som frykter demokrati og foretrekker et totalitært regime.

— Det regjerende partiet til statsminister Putin «har gjort alt for å styre bort fra demokrati, for å beholde makten».

Vladimir Putin satt to perioder som president, grensen for påfølgende terminer, før han ble statsminister i 2008.

Han har antydet at han vil stille til valg som president igjen når president Mevedevs periode utløper i 2012.

ADVARER mot å begå de samme feilene som var sterkt medvirkende til oppløsningen av Sovjetunionen, nemlig Afghanistan-krigen.
Hvaal, Morten