JENS ERIK RASMUSSEN

Kuala Lumpur

For knapt et år siden led han en smertefull død under en nattflyvning på vei til Amsterdam.

Munir hadde fått i seg en dødelig dose arsenikk, som var skjult i maten han fikk om bord på flyet. En uavhengig gruppe som undersøker omstendighetene rundt dødsfallet, har funnet tydelige indikasjoner på at den indonesiske etterretningstjenesten var involvert.

I en foreløpig erklæring opplyser undersøkelseskommisjonen at det er vanskelig å klargjøre om etterretningstjenesten som institusjon deltok i komplottet, eller om etterretningsoffiserene handlet på egen hånd.

Kommisjonen anbefaler at det settes i gang en etterforskning av den forhenværende lederen av etterretningstjenesten, Abdullah Hendropriyono, og flere andre ledere.

Også medarbeidere fra det statlige flyselskapet Garuda deltok angivelig i forgiftningen.

Politiet har allerede utpekt en tidligere pilot, Pollycarpus Priyanto, som en av de hovedmistenkte. Han møtte Munir på flyplassen i Jakarta og tilbød ham setet sitt på business class. Munir var på vei til Amsterdam for å studere ved universitetet. De indonesiske mediene mistenker Priyanto for å være hemmelig agent.

Munir Said Tahib var en av Indonesias mest prominente forkjempere for menneskerettighetene i landet. Hans åpenhjertige og fryktløse kampanjer mot bl.a. militæret og politiet i Indonesia skaffet ham mange fiender, og han ble flere ganger truet på livet. Etter Munirs død har hans kone Suciwati blitt advart mot å koble det militære med mannens død.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende