Oslo: Utsettelsen av steiningen av den iranske tobarnsmoren viser at det iranske regimet lar seg påvirke av press utenfra, mener menneskerettsaktivist Mahmood Amiry-Moghaddam.

Norsk-iranske Moghaddam, som er lege og forsker ved Universitetet i Oslo, tror ikke på iranske myndigheters påstand om at de ikke lar seg påvirke av internasjonalt press.

Søndag ble det kjent at steiningen av utroskapsdømte Sakineh Ashtiani er blitt utsatt på ubestemt tid.

— Siden vi vet at regimet i Iran ikke bryr seg så veldig mye om hva dets eget folk mener, har det internasjonale presset vært avgjørende, sier Moghaddam til NTB.

Fortsatt press

Moghaddam mener utsettelsen av dødsstraffen er et skritt i riktig retning, men håper at trykket fra verdenssamfunnet vil fortsette frem til dommen eventuelt blir opphevet.

— Jeg er glad hun fortsatt lever, men hvis hun henges i stedet for å steines, er ikke det godt nok. Det er derfor viktig at vi ikke gir oss, selv om vi har en tendens til å gjøre akkurat det hver gang vi ser at regimet tar et skritt tilbake, sier aktivisten.

Forbud

Moghaddam mener den brede oppmerksomheten rundt Ashtianis skjebne må utnyttes til å forme en politisk allianse i regi av FN som kan få slutt på steining som straff og henrettelser av mindreårige en gang for alle.

— Vi klarte å få til forbud mot landminer og klasevåpen, og da er det et realistisk mål at vi også kan klare å bekjempe dette. Vi burde ikke tolerere at slike metoder praktiseres, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Stort engasjement

Moghaddam tror viljen er til stede ikke bare i vestlige land, men også i de fleste muslimske land.

— Engasjementet i denne saken har vært stort, både blant folk og regjeringer, også i flere muslimske land. Jeg tror det er moralsk viktig at verdenssamfunnet reagerer, sier han.

Han minner om at den siste beskjeden fra iranske myndigheter ikke er noen garanti om at Ashtiani ikke vil bli steinet eller hengt i nær fremtid.

— Det kan skje når oppmerksomheten ikke lenger er rettet mot Iran.

UTSATT: Steiningen av dødsdømte Sakineh Ashtiani er utsatt - inntil videre.